Микровълновата прави чая три пъти по-полезен

PRINT
микровълнова фурна

Ако черният или зелен чай се загрява допълнително в микровълновата, той е три пъти по-полезен от този, който само се залива с гореща вода. В това е убеден ученият от Нов Южен Уелс д-р Куан Уонг, цитиран от радио ABC в Сидни.  Той твърди, че неговият метод за приготвяне на освежаващата напитка я прави много по-полезна. Изследването на лекаря показало, че така се активират 80% от кофеина, танина (вид амино киселина) и полифенолите (вид антиоксиданти).

Ето съветите на д-р Уонг за приготвяне на чай:

  • Залейте пакетчето с гореща вода
  • Загрейте чашата в микровълновата в продължение на 30 секунди
  • Оставете пакетчето да престои във водата още една минута.

Така чаените листа отдават максимално количество антиоксиданти и други полезни съставки. В същото време напитката остава с оптимален вкус. Според експерта една чаша чай, приготвена в микровълнова фурна, се равнява по полезни свойства на три чаши чай, запарени само с вряща вода. Методът му може да се прилага и при всякакви други чайове – от билки или от насипни листа на черен или зелен чай, не само при тези в пакетче.

Д-р Уонг дава и други любопитни съвети. Според него хората могат да увеличат хранителната стойност на това, което изяждат, ако не изхвърляйте кори, семена и други смятани за отпадни елементи. Например при лимоните и ябълките. Той открил, че загряване в продължение на пет минути при 480 вата в микровълновата на кюспе от лимон – остатъците, след като се изцеди сока, активира редица полезни вещества.  Става дума за феноли, флавоноиди, проантоцианини и общата антиоксидантна активност.

Същото важи и за люспата на орехите от макадамия. Австралия е един от основните производители на тези орехи в света. При обработката им обаче люспата се изхвърля. Според д-р Уонг тя съдържа висока концентрация на фенолни съединения, които притежават противоракови свойства. Предпазват от сърдечносъдови заболявания и оксидативен стрес. Затова може да намери ново приложение.

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Микровълновата прави чая три пъти по-полезен беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *