петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМикроциркулацията важна за дълъг живот колкото гените и храната

Микроциркулацията важна за дълъг живот колкото гените и храната

Дълголетието е постижима цел за все повече хора. Досега основно внимание в тази връзка се обръщаше на гените, начина на хранене и и физическа активност. Учени от университета Сапиенца в Рим обаче установиха още един важен фактор, който влияе на влияят върху продължителността на живота: микроциркулацията на кръвта. Становището им се основава на проучване, в което участвали две групи от доброволци. Лабораторни изследвания със свръхчувствителни технологии показали, че при хората, които живеят по-дълго от средното, въпреки годините се запазва добро кръвоснабдяване на органите и мускулите.

Вижте още: 6 признака, че ви очаква дълголетие

11 основни правила за дълъг живот

Хормони и сърдечни биомаркери са част от оценката

За да се направи сравнение, учените разделили доброволците в проучването на две групи. Първата включвала 29 дълголетници (средна възраст 92 години), а втората – 52-ма техни роднини, които били по-млади (средна възраст 60 години). Предположенията били, че хората от втората група трябва да живеят също толкова дълго време, тъй като били изложени на подобни фактори от околната среда.

Учените оценили нивата на пептидния хормон адреномедуллин (био-ADM), а също така състоянието на сърдечните биомаркери (MR-proANP) и на бъбреците (penKid). Тези лабораторни показатели се покачват, когато има сърдечна слабост и влошаване на бъбречната функция. Проучването показа, че кръвоснабдяването на органите и мускулите при столетниците било същото като на техните роднини, които били с 30 години по-млади. Ниските нива на био-ADM доказвали добра микроциркулация на кръвта.

„Много ниската концентрация на този биомаркер показва една добре функционираща ендотелна и микроциркулационна система. Тя позволяваща добро кръвоснабдяване на органи и мускули“, заключава проф. Салваторе Ди Сома от Рим. Именно добрата микроциркулация е причината маратонците да се представят по-добре, отколкото всеки друг мъж или жена на улицата със същата сърдечна честота.

„Развълнувани сме за връзката между нивата на био-ADM и добрата микроциркулацията като показател за добро качество на живот“, казва Андреас Бергман, който е разработил инструмента за анализ на био-ADM. „Ако био-ADM се докаже като надежден биомаркер за прогнозиране на дълголетие, това направи възможно да се анализират по нов начин факторите, допринасящи за продължителността на живота“, добавя той.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -