Хормоните са причина жените да мръзнат повече от мъжете

PRINT
нередовен цикъл причини

Жените често се оплакват от студени ръце и крака. Според лекарите това е особеност на организма, свързана с хормонални причини. Топлинните рецептори са разположени на милиметър от повърхността на кожата, казва професор Майкъл Типтън на университета в Портсмут.

Благодарение на кръвта в капилярите се поддържа комфортна температура на кожата. При жените обаче телесната температура се колебае в зависимост от нивото на естрогена, тъй като този хормон контролира периферните съдове. Колкото повече от него има в кръвта, толкова по-висока е чувствителността на кръвоносните съдове на температурата на околната среда.

Когато стане студено, топлинните рецептори получават „команда“ да намалят броя на капилярите и да пренасочат кръвта към жизненоважни органи. Това е известно като вазоконстрикция. Но жените стеснняването на съдовете може да се случи дори и при леко понижаване на температурата.

Още през 1998 г. учените установили, че телесната температура на жените е с 0,4 градуса по-висока от тази на мъжете, но ръцете и краката им са с 2,8 градуса по-студени. Това е естествен механизъм на майката, за да защити бебето от студ в утробата, гласи една от теориите по въпроса.

Освен това жените имат средно с 10% повече мазнини от силния пол. Мастната тъкан защитава вътрешните органи, но пречи на топлината да достига до повърхността на кожата. Затова хората с наднормено тегло винаги са с по-ниска температурата на кожата. Особеностите на женския организъм са причина при нежния пол да се среща пет пъти по-често синдрома на Рейно. Това е когато ръцете и краката стават много студени, дори ако човек е докоснал само за миг леденостуден предмет.

Източник: The Daily Mail

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Хормоните са причина жените да мръзнат повече от мъжете беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *