Два трика, които успокояват безпричинно сърцебиене

PRINT
болести на сърцето миокардит

Сърцебиенето е симптом, който в много случаи не е свързан със сериозно заболяване. Как обаче да разграничим кога е безобидно и кога е сериозно? Кардиологът проф. Паулус Кирхоф от Германската фондация за сърцето казва, че има два възможни трика, с които може да проверим това.

Всичко започва почти по един и същи начин. Сърцето внезапно ускорява биенето си, усещаме пулса на врата си, облива ни пот. Ако сме били подложени на интензивно физическо натоварване, това е лесно обяснимо. Но когато тахикардията се появи просто така, докато сме в покой, изглежда като опасен симптом. Засегнатият може да усеща още замаяност, задух и гадене.

„Дори ако усещате внезапното сърцебиене като нещо много страшно, тези пристъпи невинаги са опасни“, казва кардиолог проф. Кирхоф.

Опасни ли са екстрасистолите – прескачане на сърцето?

Объркани електрически сигнали в сърцето са причината

Сърцето на възрастните нормално бие с около 60 до 75 пъти удара в минута. При интензивни натоварвания сърдечният ритъм се повишава до над 140 удара в минута.

Обикновено синусовият възел в дясното предсърдие подава сравнително постоянен електрически сигнал, който възбужда целия сърдечен мускул и регулира биенето на сърцето. Ако обаче внезапно електрическите сигнали се подават прекалено бързо, сърцето започва да ускорява ритъма си.

Студена вода вкарва сърцето обратно в ритъм

колко вода да пиемДали сърцебиенето е опасно или няма причина да се тревожите, може да разберет с един прост трик. Изпийте бързо и на екс чаша студена минерална вода!

Това връща сърцето към нормалния ритъм, ако става дума за безобидни форми на тахикардия. Студената вода и последващото оригване дразнят вагусовия нерв.

Неговата повишена активност води до забавяне на електрическите импулси в синусовия възел. Така сърдечната честота се нормализира толкова внезапно, колкото се е появила.

Натиснете с пръст леко под долната челюст

Вторият трик, подсказан от проф. Кирхоф, е следният: Леко натиснете с върха на пръстите върху шията под долната челюст. Това стимулира чувствителните на налягане сензори в каротидната артерия при т. нар. каротиден синус. Все едно подаване на организма си съобщение: „Кръвното налягане е достатъчно, сърцето може да забави работата си!“ В случая вагусовият нерв отново е този, който ще предаде посланието до синусовия възел в сърцето, за да забави той подаването на електрическите импулси.

Кои храни провокират сърцебиене?

Честата тахикардия е предупредителен сигнал

Ако тахикардията се повтаря често, непременно идете на преглед при кардиолог или поне при личния си лекар. Има някои сърдечно-съдови заболявания, които също могат да предизвикат тежко сърцебиене. Такива са коронарната болест на сърцето, заболявания на сърдечния мускул или клапите. Ако в допълнение има и болка в гърдите, състоянието налага да се потърси спешна медицинска помощ.

Източник: netdoktor.de

[Общо: 118    Средно: 2.5/5]
Два трика, които успокояват безпричинно сърцебиене беше последно модифицирана от: декември 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *