Два трика, които успокояват безпричинно сърцебиене

PRINT
болести на сърцето миокардит

Сърцебиенето е симптом, който в много случаи не е свързан със сериозно заболяване. Как обаче да разграничим кога е безобидно и кога е сериозно? Кардиологът проф. Паулус Кирхоф от Германската фондация за сърцето казва, че има два възможни трика, с които може да проверим това.

Всичко започва почти по един и същи начин. Сърцето внезапно ускорява биенето си, усещаме пулса на врата си, облива ни пот. Ако сме били подложени на интензивно физическо натоварване, това е лесно обяснимо. Но когато тахикардията се появи просто така, докато сме в покой, изглежда като опасен симптом. Засегнатият може да усеща още замаяност, задух и гадене.

„Дори ако усещате внезапното сърцебиене като нещо много страшно, тези пристъпи невинаги са опасни“, казва кардиолог проф. Кирхоф.

Опасни ли са екстрасистолите – прескачане на сърцето?

Объркани електрически сигнали в сърцето са причината

Сърцето на възрастните нормално бие с около 60 до 75 пъти удара в минута. При интензивни натоварвания сърдечният ритъм се повишава до над 140 удара в минута.

Обикновено синусовият възел в дясното предсърдие подава сравнително постоянен електрически сигнал, който възбужда целия сърдечен мускул и регулира биенето на сърцето. Ако обаче внезапно електрическите сигнали се подават прекалено бързо, сърцето започва да ускорява ритъма си.

Студена вода вкарва сърцето обратно в ритъм

колко вода да пиемДали сърцебиенето е опасно или няма причина да се тревожите, може да разберет с един прост трик. Изпийте бързо и на екс чаша студена минерална вода!

Това връща сърцето към нормалния ритъм, ако става дума за безобидни форми на тахикардия. Студената вода и последващото оригване дразнят вагусовия нерв.

Неговата повишена активност води до забавяне на електрическите импулси в синусовия възел. Така сърдечната честота се нормализира толкова внезапно, колкото се е появила.

Натиснете с пръст леко под долната челюст

Вторият трик, подсказан от проф. Кирхоф, е следният: Леко натиснете с върха на пръстите върху шията под долната челюст. Това стимулира чувствителните на налягане сензори в каротидната артерия при т. нар. каротиден синус. Все едно подаване на организма си съобщение: „Кръвното налягане е достатъчно, сърцето може да забави работата си!“ В случая вагусовият нерв отново е този, който ще предаде посланието до синусовия възел в сърцето, за да забави той подаването на електрическите импулси.

Кои храни провокират сърцебиене?

Честата тахикардия е предупредителен сигнал

Ако тахикардията се повтаря често, непременно идете на преглед при кардиолог или поне при личния си лекар. Има някои сърдечно-съдови заболявания, които също могат да предизвикат тежко сърцебиене. Такива са коронарната болест на сърцето, заболявания на сърдечния мускул или клапите. Ако в допълнение има и болка в гърдите, състоянието налага да се потърси спешна медицинска помощ.

Източник: netdoktor.de

[Общо: 57    Средно: 2.6/5]
Два трика, които успокояват безпричинно сърцебиене беше последно модифицирана от: декември 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *