петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДебелеем заради замърсяването на околната среда с олово

Дебелеем заради замърсяването на околната среда с олово

Много неврологични заболявания са провокирани от отравяне с олово. Сега обаче се оказва, че тежкият метал, който се среща нерядко в замърсената околна среда, може да стане причина за наднормено тегло, ако попадне в организма. Чрез замърсените почви оловото попада в хранителни продукти, а това води до затлъстяване.

Дори малки дози могат да бъдат опасни, твърдят учени от екипа на Дана Долиной от Университета на Мичиган. Те провели експерименти с гризачи, които доказали тяхната теза, че токсични вещества от околната среда влияят върху затлъстяването, съобщава „Дейли мейл“. Оловото някога се е добавяло в боите и петрола, но все още се среща в някои води и почви. Има го и в замърсената градска среда.

Малки количества олово били добавени към питейната вода, която женски мишки пили две седмици преди да забременеят, по време на бременността и след това при кърменето. Животните били разделени в четири групи, всяка от които са получила различни дози олово. Имало и контролна група, която не получавала олово. На останалите групи била давана различна концентрация. Теглото на бебетата било премерено на 3, 6 и 9-месечна възраст.

Оказало се, че мишлетата, чиито майки по време на бременността получавали олово, е много по-вероятно да страдат от затлъстяване. Повишеният апетит се наблюдавал при мъжките екземпляри на възраст над шест месеца, и при женските, достигнали възраст от девет месеца. Тегло на мъжките мишки, чиито майки били третирани с максимална доза олово, имали по–високо тегло дори и в първите дни от живота си. Наднорменото тегло се проявило при всички мишки от мъжки пол на три месеца, като тенденцията за повишаване на теглото продължавала.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -