Дебелеем заради замърсяването на околната среда с олово

PRINT
коремно затлъстяване напълняване

Много неврологични заболявания са провокирани от отравяне с олово. Сега обаче се оказва, че тежкият метал, който се среща нерядко в замърсената околна среда, може да стане причина за наднормено тегло, ако попадне в организма. Чрез замърсените почви оловото попада в хранителни продукти, а това води до затлъстяване.

Дори малки дози могат да бъдат опасни, твърдят учени от екипа на Дана Долиной от Университета на Мичиган. Те провели експерименти с гризачи, които доказали тяхната теза, че токсични вещества от околната среда влияят върху затлъстяването, съобщава „Дейли мейл“. Оловото някога се е добавяло в боите и петрола, но все още се среща в някои води и почви. Има го и в замърсената градска среда.

Малки количества олово били добавени към питейната вода, която женски мишки пили две седмици преди да забременеят, по време на бременността и след това при кърменето. Животните били разделени в четири групи, всяка от които са получила различни дози олово. Имало и контролна група, която не получавала олово. На останалите групи била давана различна концентрация. Теглото на бебетата било премерено на 3, 6 и 9-месечна възраст.

Оказало се, че мишлетата, чиито майки по време на бременността получавали олово, е много по-вероятно да страдат от затлъстяване. Повишеният апетит се наблюдавал при мъжките екземпляри на възраст над шест месеца, и при женските, достигнали възраст от девет месеца. Тегло на мъжките мишки, чиито майки били третирани с максимална доза олово, имали по–високо тегло дори и в първите дни от живота си. Наднорменото тегло се проявило при всички мишки от мъжки пол на три месеца, като тенденцията за повишаване на теглото продължавала.

Източник: Daily Mail

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Дебелеем заради замърсяването на околната среда с олово беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *