Чашка-две алкохол изострят ума

PRINT
вино алкохол

Умереното пиене на алкохол изостря ума. Прави мисленето по-ефективно и творческо, установи проучване в САЩ, цитирано от „Дейли мейл“. Учените тествали две групи – на умерено пиещи и на пълни трезвеници, като им дали да решават различни задачи. Тези, които изпили една-две бири, не само че отговорили на повече въпроси, но и направили това по-бързо. Хипотезата е, че алкохолът блокира аналитичното мислене, но пък позволява на творческите идеи да излязат на преден план.

Когато човек е напълно трезвен, рационалното мислене обикновено ги задушава още в зародиш, предполагат учените.

Екип от университета в Илинойс установил оптималното количество алкохол, което разпалва въображението – това е еквивалента на две пинти бира или две средни чаши вино. Те подложили на серия тестове 40 здрави млади мъже. Ето един пример: казали им три думи – монета, живак и лъжица. Те трябвало да назоват четвърта дума, която да обединява предните три – в случая сребро. Половината изпили две малки бири, а другите решавали теста напълно трезви. Подпийналите решили средно с 40% повече проблеми от другите. Средно всеки въпрос им отнел 12 секунди, а на трезвите – 15,5 сек. Пробвахме реакциите на хората, когато са леко развеселени от алкохола, а не прекалили с него, описва изводите Дженифър Уайли в списанието Consciousness and Cognition.

Когато човек е прекалено концентриран върху нещо, става сляп за нестандартните възможности. За да се проявят креативни идеи, е необходимо по-лежерно състояние на вниманието. Това е интересна идея и тя има смисъл, коментира психологът от университета в Хертфордшир проф. Ричард Уайзман. Той добавя обаче, че от полза на творческото мислене също така е и добрият нощен сън.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Чашка-две алкохол изострят ума беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *