сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧашка-две алкохол изострят ума

Чашка-две алкохол изострят ума

Умереното пиене на алкохол изостря ума. Прави мисленето по-ефективно и творческо, установи проучване в САЩ, цитирано от „Дейли мейл“. Учените тествали две групи – на умерено пиещи и на пълни трезвеници, като им дали да решават различни задачи. Тези, които изпили една-две бири, не само че отговорили на повече въпроси, но и направили това по-бързо. Хипотезата е, че алкохолът блокира аналитичното мислене, но пък позволява на творческите идеи да излязат на преден план.

Когато човек е напълно трезвен, рационалното мислене обикновено ги задушава още в зародиш, предполагат учените.

Екип от университета в Илинойс установил оптималното количество алкохол, което разпалва въображението – това е еквивалента на две пинти бира или две средни чаши вино. Те подложили на серия тестове 40 здрави млади мъже. Ето един пример: казали им три думи – монета, живак и лъжица. Те трябвало да назоват четвърта дума, която да обединява предните три – в случая сребро. Половината изпили две малки бири, а другите решавали теста напълно трезви. Подпийналите решили средно с 40% повече проблеми от другите. Средно всеки въпрос им отнел 12 секунди, а на трезвите – 15,5 сек. Пробвахме реакциите на хората, когато са леко развеселени от алкохола, а не прекалили с него, описва изводите Дженифър Уайли в списанието Consciousness and Cognition.

Когато човек е прекалено концентриран върху нещо, става сляп за нестандартните възможности. За да се проявят креативни идеи, е необходимо по-лежерно състояние на вниманието. Това е интересна идея и тя има смисъл, коментира психологът от университета в Хертфордшир проф. Ричард Уайзман. Той добавя обаче, че от полза на творческото мислене също така е и добрият нощен сън.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -