Бебетата разбират възрастните още на 15 месеца

PRINT

Дори съвсем малки деца на възраст малко над 1 г. могат да разчитат емоциите на възрастните, като се ориентират само с помощта на визуалното възприятие. Така проявяват емоционална интелигентност още от най-ранна възраст. Експерти от университета във Вашингтон казват, че способността за самоконтрол при деца си личи от много ранна възраст. От начина, по който детето се държи, може да се съди колко успешно ще бъде то в областта на образованието.

Психолозите разглеждат самоконтрола, който се формира през първите 3 г. от живота, като изключително важно умение. При по-голямата част от децата той започва да се проявява още на 15-месечна възраст. Тогава бебетата вече са в състояние да коригират поведението си в зависимост от ситуацията. „Децата разбират мотивите на хората около тях чрез сигнали от визуалното възприятие и емоциите“, пишат учените в списание Psych Central.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Не люшкайте бебето! Ще превърне нощите ви в кошмар
Детската количка може да забави развитието на бебето
Аутизмът може да се открие още в утробата
Обявиха 6-месечната Изабела за вундеркинд, общува като възрастна
Мозъкът на бебетата се развива по-добре, ако са до мама 

По време на експеримент дали на деца играчки, които издават различни звуци. Възрастен започвал да играе с тях пред очите на малчуганите и играчките издавали звук. В това време втори възрастен изразявал недоволство с жестове и думи. Когато „гневният“ излизал от стаята те сграбчвали играчката и започвали да си играят с тях като първия възрастен. Ако недоволният от звуците оставал в стаята, но запазвал неутрален израз, по-голямата част от децата се колебаели известно време, преди да докоснат играчката. Много от тях не се решавали да произвеждат звуци с играчката, за да не провокират гнева на втория възрастен.

Учените са стигнали до извода, че децата не само разбират мотивите на хората около тях, дори да са изразени без думи, но също така показват индивидуални различия, по които може да се прогнозира бъдещата им готовност за училище. Специалистите смятат, че ако децата са склонни да пренебрегват гнева на другите, това е признак, че те ще бъдат по- импулсивни.

Източници: Psych Central

MedikForum

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Бебетата разбират възрастните още на 15 месеца беше последно модифицирана от: ноември 22nd, 2016 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *