Аронията – уникално лекарство за рак

PRINT

Плодовете на аронията (Aronia Melanocarpa) могат да увеличат ефекта от химиотерапията и така да подпомогнат лечението на рак. Това твърдят експерти от Кралския колеж в Лондон и Университета в Саутхемптън, цитирани от изданието Medical Express.

В изследването си те използвали екстракт от черните плодчета, който показал способност бързо да убива раковите клетки, като предизвиквал апоптоза (тоест програмирана клетъчна смърт).

Екстракт от растението тестван при рак на панкреаса

В аронията има много витамини и антиоксиданти, включително полифеноли. Екстрактът от нея бил тестван върху клетки на рак на панкреаса, тъй като той е сред най-смъртоносният. По-малко от 5% от пациентите имат 5-годишна преживяемост след диагнозата.

Клетките били третирани в лабораторни условия с лекарството гемцитабин (използвано в химиотерапията), само с екстракт от арония в различни концентрации. Учените изпробвали и комбинацията от екстракт и лекарство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Арония – чудният плод с много ползи за здравето

Какво да ядем, за да се предпазим от рак 

Гроздовите семки увеличават ефекта от химиотерапията 

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Раковите клетки загинали за 48 часа

48 часа били достатъчни на екстракта, за да предизвика клетъчна смърт при раковите клетки. Концентрацията била 1 микрограма на един милилитър. Дори най-високата концентрация (50 микрограма), растителният препарат не вредял на здравите клетки.

Ниската доза на екстракта в комбинация с лекарството произвела поразителен ефект. При това гемцитабин бил прилаган в по-ниски дози, което намалява риска от странични ефекти.

По-рано екстрактът е бил успешно тестван при рак на мозъка (раковите клетки умирали и намалявала степента на инвазивност). Основният ефект се дължи на растителните полифеноли. Те могат да бъдат открити още и в зеления чай, соята, гроздето, фъстъците, черницата и куркумата.

Източник: Medical Express

 

[Общо: 5    Средно: 2.4/5]
Аронията – уникално лекарство за рак беше последно модифицирана от: декември 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *