Реклама
Начало Новини Липсата на витамин D може да отключи тежко усложнение при бременните

Липсата на витамин D може да отключи тежко усложнение при бременните

0
бременност
Реклама

Прееклампсията е сериозно състояние по време на бременността, което може да застраши живота на жената и бебето. Сега учени от университета на Питсбърг откриха една от възможните причини за това усложнение – липса на витамин D. Жените, при които нивата му са ниски през първите 26 седмица на бременността, често се сблъскват с прееклампсия, установи проучването.

Състоянието се характеризира с високо кръвно налягане и наличието на протеин в урината, съобщава Medical News Today. Някои от симптомите са отоци, главоболие, проблеми със зрението и болка под ребрата. Витамин D е важен за регулирането и усвояването на калция и фосфора в организма. Предишни проучвания сочеха, че недостигът му по време на бременност води до гестационен диабет, повишен риск от инфекции, ниско тегло на бебето при раждане. Понякога се стига и до цезарово сечение.

За да установят връзката между недостига на витамина и прееклампсията, учените изследвали кръвни проби на 700 жени, при които по-късно се стигнало до отклонението, като ги сравнили с пробите на 3000 здрави жени.

Реклама

Ако при една жена се установи липсата на витамина в първата 26 седмици от бременността, вероятността от развитие на тежка прееклампсия се увеличава с 40%. При умерената прееклампсия обаче не са установени връзки с дефицит на витамин D. Вероятната причина е, че съществуват различни форми на прееклампсия. Сега целта на учените е да разберат дали могат да лекуват тежката прееклампсия с помощта на витаминни добавки.

Реклама

Exit mobile version