Реклама
Начало Новини Лекуват хипертонията по нов метод – с високи честоти

Лекуват хипертонията по нов метод – с високи честоти

0
Реклама

Нов метод с високочестотна радиофреквентна енергия постига почти пълно излекуване при хипертоници, на които лекарствата вече не помагат, съобщи доц. Божидар Финков, началник на кардиологията в университетската болница „Св. Анна“. Технологията се прилага само на три места у нас – в тази клиника, в Правителствена болница и в болница „Токуда“.

При лечението се изгарят нервни окончания на бъбречната артерия, защото тя е един от механизмите, които поддържат артериалната хипертония, обясни кардиологът. Така се прекъсва веригата, която поддържа високото кръвно и хората могат да намалят лечението. Важно е да се знае, че не се прилага при всички хипертоници, а само при тези, които не могат да постигнат добър контрол на заболяването си с медикаменти, резистентни са към тях.

При тази група пациенти новият метод помага, като успеваемостта е около 75% според различните международни проучвания. Процедурата няма никакви неприятни странични ефекти, напротив, подобрява качеството на оживот, увери доц. Финков. Високочестотната атака е върху външната обвивка на бъбречната артерия, като по никакъв начин не уврежда самия кръвоносен съд. За успех се смята, ако човекът успява с един-два медикамента да постигне нормални стойности на кръвното налягане, а досега е бил на пет вида хапчета и те не са действали.

Реклама

За манипулацията болният получава леко обезболяване. Иначе би усетил лека болка, но само в минутката, когато се прави изгарянето на нервните окончания. Високочестотният енергиен източник се включва 4 до осем пъти, като всичко приключва за 40 минути. Вече имаме записани болни за новия метод и го подготвяме, обясни доц. Финков. Подготовката включва оптимизация на лечението.

„Мнозина казват, че се лекуват, но всъщност не го правят както трябва. Пропускат хапчета, затова вдигат кръвно. При подготовката медикаментите се приемат редовно. Ако до 15 дни артериалното налягане се регулира, пациентът отпада като кандидат за новия метод“, разказва доц. Финков.

Новото лечение не се препоръчва на всеки, първо трябва да се оптимизира лечението и само ако не се постигне резултат, тогава се прилага високочестотната енергия. Ако някой пожелае по своя воля да се подложи на метода, за да не пие лекарства, ще се опитам да го разубедя, каза още шефът на кардиологията в Окръжна болница.

Здравната каса поема интервенционалната процедура, но сумата, която плаща за нея – 3300 лв., не е достатъчна, за да се покрият разходите, тъй като консумативите струват скъпо, коментира доц. Финков. Очаква се пациентите да доплащат по около 2200 лв.

У нас хипертониците са над 1,5 млн. души, като при около 10-12% от тях заболяването е резистентно, което означава много опасно състояние на високо кръвно налягане. Тези цифри доказват, че България следва негативния глобален тренд, а именно, че хипертонията е основната причина за смъртност в световен мащаб , където засегнати са над 1,2 млрд. души, като техният брой непрекъснато расте. Изчислено е, че хипертонията коства на глобалната здравна система повече от 500 млрд. щатски долара годишно.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version