Реклама
Начало Новини Лекарство за артрит кара косата да расте

Лекарство за артрит кара косата да расте

0
Реклама

Лекарство за ревматоиден артрит помогна на 25-годишен мъж да се спаси от алопеция – болест, при която по тялото не могат да поникнат косми. Сега той вече има коса благодарение на медикамента тофацитинид цитрат, съобщи ЮПИ. Младият пациент страдал едновременно от псориазис и алопеция универсалис – автоимунно заболяване, при което плешивостта се разпростира по цялото тяло.

Когато посетил кабинета на д-р Брет А. Кинг от Йейлския медицински институт, му било казано, че лекарство срещу артрит е ефикасно срещу псориазис и алопеция универсалис. Пациентът приемал 10 милиграма от лекарството дневно и се оказало, че резултатите са невероятни.

„Резултатите са според очакванията – заяви д-р Кинг. – Това е голяма крачка напред към лечението на пациенти, засегнати от заболяването. Успешното лечение на младия пациент бе базирано върху разбиранията ни за заболяването и лекарството. Надяваме се, че същите резултати ще се получат и при лечението на други пациенти.“

Реклама

Лекарството преди бе използвано главно за лечение на видове псориазис. Изследването обаче разкрива, че то има потенциал да обърне в обратна посока ефекта от алопеция. Учените смятат, че лекарството не е позволило на имунната система на пациента да атакува космените му фоликули. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Investigative Dermatology.

Реклама

Exit mobile version