четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха евтин начин да присаждат коса

Откриха евтин начин да присаждат коса

Американски учени от Колумбийския университет и британски от университета  „Дърам“ са разработили метод за лечение на оплешивяването без присаждане на коса – чрез отглеждане на нови космени луковици от нулата, пише в. „Дейли мейл“, като цитира списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Сега плешивостта се лекува най-вече чрез присаждане на космени луковици или фоликули от окосмени участъци на тялото на тези без коса.

При новия метод от пациента се вземат проби косми, а след това се извличат и култивират от тях онези клетки, които съдържат генетичната задача да растат. „Нашият метод ще позволи да бъдат създадени много нови космени фоликули и да бъдат възстановени вече съществуващите, като се използват само неколкостотин донорски косъма. Методът ще е достъпен за хората с ограничен брой фоликули“ – поясни един от авторите на изследването Анжела Кристиано от Колумбийския университет. Според учените теоретично само една-единствена фоликула ще е достатъчна, за да бъдат възстановени неограничен брой косми.

Размножаването става в лабораторни условия. Следд това на пациента се правят стотици мини инжекции в скалпа, за да се вкарат подкожно новите коссмени фоликули, програмирани да растат. Учените са убедени, че методът им ще има успех, понеже ще е по-евтин от предлаганата сега трансплантация на коса.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -