Реклама
Начало Новини Креативните мисли ни връхлитат, когато цари безпорядък

Креативните мисли ни връхлитат, когато цари безпорядък

0
alt
Реклама

Твърди се, че бъркотията на работното място пречи на мозъка да функционира нормално, защото хората постоянно се разсейват. В действителност е вярно обратното, смятат учени от Университета в Минесота, които са установили, че работещите на разхвърляно бюро имат повече творчески идеи.

Порядъкът е свързан с щедростта и правилното хранене, а що се отнася до бъркотия, тя, според учените, кара мозъка да се измъкне от конвенциите и да се обърне към въображението. Ето защо често на работната маса на гениалните мъже често цари пълен хаос.

Експертите провели експеримент в два офиса на една и съща сграда. И в двата били поставени едни и същи мебели, помещенията били осветени еднакво, имали дори единтичен изглед от прозореца. Но единият бил образец на чистота и порядък, а вторият – пълна каша. На група доброволци предложили да си вършат работата. Също така имали право да дарят пари за благотворителност, както и да ядат ябълка или шоколадов бонбон.

Реклама

В резултат на това, хората от чистия офис по-често давали пари и изберали ябълка, но в теста за креативност те се провалили в сравнение с втората група. Задачата била да измислят 10 начина как да се използва топка за тенис на маса. Броят на предложените идеи бил изпълнен, но във втората група те били по-интересни.

Реклама

Exit mobile version