Реклама
Начало Новини Кръвен тест открива 14 видове рак

Кръвен тест открива 14 видове рак

0
лаборатория кръвни изследвания
Реклама

Тумори на мозъка, белия дроб или на яйчниците ще бъдат откривани по-лесно само с кръвен тест, разработен от американски учени. В клиничните изпитания тестът потвърдил с 95% точност рак у пациентите, съобщават от Държавния университет на Аризона. Методът е основан на т.нар. „имунен подпис“, който анализира типични антитела в кръвта, насочени срещу определени тумори, става ясно от публикация в научното издание Proceedings.

Туморни маркери сега се търсят с различни изследвания

Прост тест, който открива повече видове рак, би бил невероятен прогрес за медицината, тъй като би улеснил ранната диагностика, а оттам би подобрил и шансовете за излекуване на пациентите. В момента има изследвания, които търсят отделни маркери на онкологични заболявания поотделно. Новият тест се основава на факта, че имунната система на човека образува антитела срещу различните тумори, а голяма част от тях попадат в кръвта. Те са устроени така, че се свързват с различни молекули от туморните протеини, наречени антигени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Китайска билка – ново оръжие срещу рака 
Хапче за левкемия спира и други видове рак 
Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести 
Разработват ново лечение за агресивния рак на гърдата 
Има ли нужда от ваксина за HPV вируси, ако не водя разпуснат живот? 

Учените разположили върху един чип 10 000 протеинови фрагменти, които могат да се свържат с антитела. „Имунният подпис“ е специфична схема на свързване на циркулиращите антитела с такива пептиди. По време на самия клиничен опит учените проверили как работи теста със 120 кръвни проби. Те били взети от пациенти с пет различни форми на рак, както и от здрави хора с цел контрол на резултата. Така били уточнени „имунните подписи“ на туморите на панкреаса, хранопровода, на гърдата, на мозъка (глиобластом) и мултиплен миелом (рак на костния мозък).

Новият тест показал 95% точност

Реклама

Последвал тест върху други 120 кръвни проби, където тестът показал 95% точност. Тя била по-ниска – 80%, само при рака на панкреаса. По-лошият резултат учените обясняват с факта, че ракът на панкреаса в напреднал стадий накърнява сериозно имунната система.

Следващата стъпка била да се съберат нови 1516 проби тъкани, за да се уточнят имунните подписи на 14 различни заболявания, сред които различни тумори на мозъка, рак на белите дробове и на яйчниците. Тестът откривал с 95% точност и други заболявания на същите органи – например възпаление на панкреаса.

Учените ще разширят обхвата на „имунния подпис“

Междувременно учените работят, за да разширят обхвата на изследването. Следващата генерация на пептидни микрочастици от имунния подпис ще обхване над 300 000 пептида, пишат те.

Пред „Ди Велт“ проф. Ринк Офринга от Германския център за изследване на рака в Хайделберг смята този подход за много обещаващ. Той се надява скоро да дойде денят, когато хората ще могат по-масово да бъдат изследвани без болка и без големи разходи за ранно откриване на тумори. Ако тестът се окаже положителен, пациентът ще бъде изпращан за уточняващи изследвания.

Източник: Die Welt

Реклама

Exit mobile version