Реклама
Начало Новини Една трета от слабите хора над 45 г. са застрашени от диабет

Една трета от слабите хора над 45 г. са застрашени от диабет

0
диабет инсулинова резистентност
Реклама

Слабите също са застрашени от захарен диабет. Това предупреждават учени от САЩ след ново проучване. Прието е да се смята, че склонност към болестта имат предимно хората с наднормено тегло. Оказва се обаче, че един от трима души над 45 г., които са с нормално тегло, се намира в предиабет. Причината е заседналият начин на живот. Хората с нормално тегло, които прекарват седнали по-голямата част от времето си, имат по-голямо съдържание на мазнини около мускулите си. Данните са от голямо проучване във Флорида, цитирано от „Дейли мейл“. Според експертите в този момент на застрашените може да се помогне с лекарства и промени в начина на живот, като така няма да развият диабет или поне болестта ще се отложи с доста години напред във времето. Стига, разбира се, те да бъдат изследвани и диагностицирани навреме.

Предиабетът е състояние, при което кръвната захар е повишена

Тези хора имат по-голям риск от диабет, а оттам и за сърдечно-съдови заболявания. Обездвижването е важен фактор за развитието на метаболитен синдром – комбинация от коремно затлъстяване, високо кръвно, холестерол и проблеми с кръвната захар.

Към тази картина се добавя и генетично предразположение. Според медиците в основата на диабета са 8 „дефекта“ на организма.  

Реклама

Първоначално идеята на учените била да се види дали индексът на телесната маса е надежден инструмент за предсказване на риска от диабет. Резултатите са повод за безпокойство, защото повечето хора с нормално тегло са убедени, че не са заплашени от диабет. Те никога не биха отишли на профилактичен преглед, не попадат и в рисковите групи за скрининг. Диабетът се превръща в световна епидемия и учените търсят начини за по-надеждно определяне на групата хора, които се намират в предиабет.

Реклама

Exit mobile version