Реклама
Начало Новини Аспиринът забавя развитието на рака

Аспиринът забавя развитието на рака

0
Реклама

Учени от САЩ обявиха, че са открили механизма, по който аспиринът помага в борбата с рака. Данните си специалистите от Калифорнийския университет в Сан Франциско публикуваха в специализираното издание PLOS Genetics.

Те установили, че аспиринът забавя натрупването на мутации в ДНК на анормалните клетки, каквито са и туморните. По принцип в тях мутациите протичат по-бързо, отколкото в нормалните. Така се стига до етап, в който растежът на раковите излиза извън контрол и те стават устойчиви на медикаментите. За да изучат действието на аспирина, специалистите от Сан Франциско изследвали в течение на няколко години 13 пациенти със синдром на Барет предраково състояние на хранопровода. Те били разделени на две групи – едната взимала всекидневно аспирин, другата започнала чак в края на експеримента.

През известни периоди били изследвани биопсии от всички. Оказало се, че при тези, които приемали редовно аспирин, мутациите на ДНК на раковите клетки се забавили 10 пъти, което не им позвопило да растат безконтролно. От групата пиеща хапче, само един човек са разболял от рак, но при него мутациите били твърде много още преди началото на експеримента. Американският екип планира да разшири изследванията си и за състояния свързани с рака на белия дроб.

Реклама

В същото време специалисти от „Юнивърсити колидж“ в Лондон смятат, че борбата с рака трябва да се концентрира върху разрушаването на взаимодействието между раковите и здравите клетки, които те превземат постепенно. Защото повечето смъртни случаи от рак се дължат не на първичния тумор, а на неговите метастази. Затова те извлекли от ембриони на жаба и на риба-зебра два вида нервни клетки, чието развитие е взаимосвързано. Едните играли роля на туморни, а другите – на здрави. Оказало се, че „туморните“ работят като се закачат за другите и после бягат към следващата жертва.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version