Реклама
Начало Новини Алергиите знак, че може да се появят проблеми със сърцето

Алергиите знак, че може да се появят проблеми със сърцето

0
алергия alergia сенна хрема
Реклама

Атопични заболявания като сенна хрема, астма или невродермит вероятно благоприятстват възникването на сърдечно-съдови заболявания и то в млада възраст. Деца и младежи с тези заболявания имат два пъти по-често повишено кръвно и стойности на холестерола в сравнение с другите им връстници. Те са показатели, които сочат повишен риск за болести на сърцето по-късно.  Тази зависимост бе разкрита от екипа на д-р Джонатан Силвърбърг от Северозападния Университет в Чикаго. Изводите са въз основа на анализа на данните за над 13 000 деца и младежи.

Обясненията за този феномен са следните: хората, които имат алергия, се движат по-малко. Причината е, че сърбежът се засилва при потене и подобряване на кръвоснабдяването на кожата. Проблемите с дишането също са спирачка пред желанието за движение. Младите пациенти с алергия спят по-зле – кожата сърби, носът е запушен, дишат трудно.

Обездвижването и проблемите със съня благоприятстват наднорменото тегло, което често е съпътствано от високо кръвно и влошени кръвни стойности, а това натоварва сърцето и кръвообращението. Действително се оказало, че пациентите с алергия като цяло са по-пълни от другите им връстници.

Реклама

Освен това учените предполагат, че самото възпаление, което съществува в орагнизма на пациентите с астма, сенна хрема и невродермит, оказва влияние за повишаване на риска. Отдавна се знае, че хроничните възпалителни процеси увреждат съдовете и така способстват за настъпването на инфаркт или инсулт. Лекарствата, които алергичните приемат, също може да влияят в тази насока, особено кортизоновите препарати.

Какъвто и да е механизмът за връзка между алергиите и болестите на сърцето, изводът е, че при младите пациенти с алергични заболявания трябва да се следи кръвното налягане и кръвните стойности.

Алергичните заболявания са едни от най-често срещаните проблеми със здравето в детска и младежка възраст. Броят на засегнатите непрекъснато нараства. В Германия например при 26% от хората под 17 г. е поставяна една от диагнозите – астма, невродермит или сенна хрема.

Данни за научната публикация:

Jonathan I. Silverberg et al.: Atopic disease and cardiovascular risk factors in US children, The Journal of Allergy and Clinical Immunology: March 2016Volume 137, Issue 3, Pages 938–940.e1

Реклама

Exit mobile version