Реклама
Начало Новини 5 трансплантации за ден, германка дари органи

5 трансплантации за ден, германка дари органи

0
съдова хирургия
Реклама

Пет трансплантации бяха направени само за един ден у нас, след като 50-годишна германка е изпаднала в мозъчна смърт във варненска болница. Нейните роднини се съгласили да дарят органите й, за да бъдат присадени на други тежко болни пациенти.

Екип на УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна е съдействал за донорската ситуация. Германката е била на почивка у нас, когато получила тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите изпада в мозъчна смърт. Проф. д-р Вилиян Платиканов, шеф на КАИЛ и координатор по донорство потвърди, че близките на жената са се съгласили да дарят органите. Дарени са двата бъбрека и черен дроб.

Вторият донор е 61-годишен мъж. Така се стига да уникалната за България ситуация в един ден да се направят 5 трансплантации – четирима пациенти са получили нов бъбрек, а един – черен дроб. Операциите за присаждане на орган са направени от медицински екипи на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Кирил Пенчев, и на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, с координатор д-р Николай Младенов.  

Реклама

Поради медицински противопоказания или липса на подходящи реципиенти, други органи не бяха трансплантирани, уточняват от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. 

По искане на Министерството на здравеопазването бе организиран полет със самолет C-27J „Спартан”.  Екипажът от 16-а авиационна база „Враждебна“ от състава на Военновъздушните сили на Българската армия, изпълни успешно задачата по осигуряване на въздушен транспорт за извършване на експлантация на органите. На борда на самолета бяха два медицински екипа: от Военномедицинската академия – София, и от УМБАЛ „Александровска“.   

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на донорите и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.  

Източник: ИАМН

Реклама

Exit mobile version