вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖена, тежка 175 кг, бере душа в "Пирогов" - затлъстяването е причина

Жена, тежка 175 кг, бере душа в „Пирогов“ – затлъстяването е причина

175-килограмовата пациентка, за чиито живот се борят лекарите в централната реанимация на „Пирогов“, страда от дихателна и сърдечна недостатъчност, съобщи д-р Георги Бързаков. Тя има много други хронични заболявания, но именно патологичното затлъстяване е виновно за критичното й състояние. 43-годишната жена, родом от Панагюрище, пътувала към Александровска болница, за да я оперират от камъни в бъбреците, когато почувствала, че й прилошава. Линейката веднага обърнала към „Пирогов“.

Болната изпитва патологичен глад, постоянно иска да яде, но в болницата й дават само храна в нормални количества. Жената получава лекарства все едно за трима души, тъй като дозираме медикаментите на килограм телесно тегло, поясни д-р Бързаков. Засега се прилагат всички реанимационни мерки без апаратното дишане. Пациентката е в съзнание, но не е разказала на лекарите как се е докарала до това състояние.

Днес трябваше да я прегледат на скенер, а тя едва се побра в тръбата на апарата, допълни д-р Бързаков. Когато трябвало да я местят или обгрижват, се събирали почти всички лекари и сестри в реанимацията, тъй като подемните механизми на леглата отказали под напора на 175 кг. Само едно от най-новите и луксозни легла в реанимацията издържало на тежестта й.

Скенерът потвърдил предположенията на лекарите – най-тежките здравословни проблеми – дихателната и сърдечната недостатъчност, са заради килограмите. Жената има освен това бъбречна недостатъчност, но диализа засега не се налага. Стомахът й също боледува от безогледното тъпчене с храна – диагнозата е панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза). Белият дроб е излекуван от пневмонията, но тъй като пациентката не може да стои изправена, всички излишни килограми тежат и пречат на дишането. Тя не може да ходи, не е в състояние да премести крака си, пояснява д-р Бързаков. Хроничните й заболявания поотделно не са животозастрашаващи, но в момента са се обострили.

Това не е първият подобен случай на патологично затлъстяване, който лекуват в „Пирогов“. Преди време имали пациент, тежък над 180 кг. Той бил свален с кран през терасата от осмия етаж на жилището му в столичния квартал „Люлин“ и докаран с „Бърза помощ“. Здравословното му състояние вече било много критично и той живял само няколко дни след настаняването му в спешния институт.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -