Реклама
Начало Любопитно Водата важна за диабетиците колкото и диетата

Водата важна за диабетиците колкото и диетата

0
колко вода да пием
Реклама

За диетата на диабетиците винаги се обръща много внимание, но почти никой не говори за това, колко важно е те да пият достатъчно вода. Приемът на течности е също толкова значим за диабетиците, колкото и храненето, посочва сайтът Healthsite.

Те например не бива да пият сладки плодови сокове или газирано. Ако диабетикът няма други допълнителни заболявания, най-добре да пие само вода и то колкото има нужда. Водата помага да се ограничи приемът на висококалорични сокове и газирани напитки, при които трябва постоянно да се проверяват нивата на кръвната захар.

Ново проучване показва, че пиенето на достатъчно количество вода вместо чай, кафе или други такива, помага да се държи нивото на кръвната захар под контрол. Диабетиците, които пият под половин литър вода всеки ден, се нуждаят от повече лекарства и други терапевтични мерки, за да запазят приемливи нива на кръвната си захар.

Реклама

Как да изчислим необходимото количество вода?

Диабетиците трябва да пият по един милилитър вода за всяка калория, която приемат. Това означава, че ако на ден консумират 2000 калории, водата трябва да е 2 литра. Не е проблем, ако това препоръчително количество се надвиши. Бъдете внимателни с количествата течности, ако имате бъбречни заболявания или приемате лекарства, които регулират честотата на уриниране.

Ако приемате диуретици, ограничете дневното количество до 8-10 чаши. Иначе ще тичате до тоалетната на всеки час. При диабетиците с хронично бъбречно заболяване се налага ограничаване на водата до един литър на ден. Иначе има риск да се получи опасно за здравето задържане на вода в организма.

Реклама

Exit mobile version