Реклама
Начало Новини Дебелее ли се от изкуствени подсладители?

Дебелее ли се от изкуствени подсладители?

0
Реклама

Изкуствените подсладители се предлагат като алтернатива на захарта за хора, които искат отслабнат. Други обаче твърдят, че от тези вещества се пълнее. Ето някои основни въпроси, които вълнуват хората, и коментарите на специалисти, цитирани от немското списание Apotheken Umschau. Подсладителите не съдържат калории, а сладостта им превъзхожда 10 до 300о пъти тази на захарта. В последно време обаче те са доста оспорвани.

Лъжат ли подсладителите мозък, за да се отделя повече инсулин?

панкреатит рак на панкреасаИма теория, че подсладителите лъжат мозъка, че приемаме захар и това води до повишено отделяне на инсулин. Кръвната захар пада и човек усеща глад. Проучванията не подкрепят тази хипотеза.

Възможно е в отделни случаи да се измерва леко повишаване на инсулина, но то далеч не е толкова голяма, че да даде този ефект, пояснява проф. Андреас Пфайфер, специалист по хранене  от болницата „Шарите“ в Берлин. Той ръководи и отдела по Клинично хранене към Германския институт за проучване на храненето.

Реклама

Подобен е коментарът и по отношение на подозрението, че от подсладители се пълнее. При животни е документирано покачване на теглото след прием на подсладители. При хора обаче резултатът не се е повторил. Тоест няма научни данни за негативно влияние върху килограмите. Официалният възглед на Германското дружество по хранене е, че подсладителите са разумно помощно средство за желаещите да отслабнат.

Използването им трябва да е ограничено

Ако са използвани с мярка, подсладителите са напълно приемлив вариант за всеки, който иска да се храни балансирано, казва консултантът по хранене Ингрид Акер. Те обаче активират същите вкусови рецептори като захарта и по този начин може да стимулират апетита за сладко.

Май че проблемът е точно тук – въпреки отказа си от захарта, някои хора консумират повече храна. Подсъзнателно те компенсират по този начин „спестените“ калории. Идеята да отслабнем просто като заместим захарта с бедни на калории препарата не е толкова проста. Тези, които искат да свалят килограми, трябва да овладеят желанието си да ядат сладко. Подсладителите не променят тази картина.

Какви подсладители има?

В ЕС в момента са разрешение следните подсладители: ацесулфам К, аспартам, аспартам- ацесулфам-сол, цикламат, захарин, шукралоза, тауматин, неохесперидин DC, неотам и стевия глюкозид. Подсладителите не бива да се бъркат със заместителите на захарта. Тяхната сладост е по-малка, но все пак имат по-малко калории от захарта. Слагат ги в пастата за зъби и дъвките, понеже са по-малко вредни за зъбите.

Могат ли подсладителите да причинят рак?

За някои подсладители това подозрение съществува. За аспартама се говори, че може да благоприятства появата на мозъчни тумори, а за цикламат – тумори на пикочния мехур. За тези твърдения обаче няма научни факти, казва д-р Райнер Гюртлер от Федералното министерство за оценка на риска  в Германия. Всички добавки, които се слагат в храните, минават на строг контрол преди разрешаването им за употреба от страна на Европейската служба за сигурност на храните. Подсладителите са едни от най-добре проучените, стига да се използват с мярка.

Има и изключения. Например пациенти, които страдат от фенилкетонурия – болест на обмяната на веществата, трябва да избягват аспартам. Те не могат да преработят съдържащата се в него аминокиселина фениламин.

Реклама

Exit mobile version