събота, 30 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУсещате буца в гърлото - какво означава?

Усещате буца в гърлото – какво означава?

Почти всеки познава чувството, че в гърлото му е заседнала буца. Какво може да се крие зад това? Много пациенти идват при мен с подобно оплакване, казва д-р Йохен Хуверщул, специалист по УНГ в Мюнхен. Първо той гледа да изключи някоя по-сериозна причина за буцата в гърлото като тумор в областта на гърлото или адамовата ябълка. Оглежда щателно сливиците, гърлото и носа. Използва ултразвук, за да установи възможни промени в щитовидната жлеза или лимфните възли. Така мое да се види всеки оток, киста или тумор.

Най-честите причини – рефлукс, суха лигавица и стрес

Добрата новина е, че при 99% от пациентите усещането за буца в гърлото не е свързано със сериозно заболяване. Кое обаче причинява оплакването? Виновни са основно три фактора:

  • Рефлукс (обратно стичане на стомашна киселина към гърлото)
  • Твърде суха лигавица в областта на носа и сливиците. Тя създава усещане за напрежение там, което се възприема като чуждо тяло
  • Стрес – той води до стягане на мускулатурата в гърлото и тази, с която преглъщаме

Кое помага срещу буцата в гърлото

Ако причината е рефлукс, обикновено се назначават лекарства от групата на блокерите на протонната помпа, казва д-р Хуверщул. При суха лигавица той съветва да се приемат повече течности, да се смучат бонбони на билкова основа за гърло и евентуално да се използва овлажнител за стаята.

При хроничен стрес – например ако натоварването на работното място ви идва в повече, добре е да се усвоят някои техники за релаксация. Много помагат дихателни упражнения. Добре е да насочим вниманието си към други части на тялото и какво усещаме докато дишаме например в стомаха или гърба.

Симптоми, при които непременно трябва да идем на лекар:

  • Болки в гърлото
  • Чувство за натиск от едната страна
  • Пресипналост или други проблеми с гласа
  • Болезнено преглъщане.

Източник: ApothekenUmschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -