сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТумба ромски майки във "Факултета" забавили линейката за Димана

Тумба ромски майки във „Факултета“ забавили линейката за Димана

Инцидент с 4-годишно момиче, което чакало линейка над 40 минути, отново предизвика обществен дебат за капацитета на „Бърза помощ“ в София. Детето било в животозастрашаващо състояние, след като получило задушаване и гърчове в детската градина, съобщи Би Ти Ви. Според свидетелските показания на персонала само бързата и адекватна реакция на учителките спасила детето.

Инцидентът станал преди няколко дни по време в детска градина „Звънче“ в столичния квартал „Хаджи Димитър“. Децата спели следобеден сън, когато учителките видели малката Димана да се задушва. По думите им тя си била глътнала езика. Успели да й окажат първа помощ, след което едната от тях започнала да звъни на телефон 112. Набирала няколко пъти, но никой не отговорил на обаждането.

Накрая позвънила на телефон 150, където приели сигнала. Детето било в критично състояние, но линейката все не идвала. Учителките и близките на Димана разказаха по Би Ти Ви, че обаждането е прието в 13.14 часа, а линейката пристигнала чак в 13.54 часа.

От здравното министерство информират, че Центърът за спешна медицинска помощ – София град е реагирал според стандартите в спешната медицина при приемане на сигнал за дете в тежко състояние.  Веднага след постъпването на сигнала към ЦДГ № 83 е изпратен екип. В този момент всички 16 медицински екипи на ЦСМП-София град са били на различни адреси в столицата. Най-близкият екип с педиатър, към когото е разпределен сигнала, се е намирал в кв. „Факултета“.

Ето и хронологията на събитията съгласно извършената проверка:

Сигналът от тел.112, в Диспечерна зала на ЦСМП – София град, постъпва по компютърен път на 29.10.2012 г. в 13:27 ч. Диктуван е за изпълнение на д-р Анна Пиперкова-Кръстева (педиатър с преминал курс по ПУЛСС) в 13:35 ч. В този момент д-р Пиперкова е на адрес в кв. „Факултета“, откъдето тръгва към ЦДГ № 83 в 13:36 ч.

В 13:54 ч. с пристигането в ЦДГ, д-р Пиперкова медикира детето с допълнителна доза диазепам и в 14:08 ч. тръгват за „Пирогов“, където в 14:20 ч. Димана Димова е хоспитализирана в шокова зала.

Въпреки че детето вече е хоспитализирано, д-р Пиперкова остава пред шокова зала в „Пирогов“, докато се увери, че то е изведено от критичното състояние и е стабилизирано. Тя напуска района на „Пирогов“, когато с друг транспорт, Димана Димова е изпратена за СБАЛ по педиатрия за по-нататъшно проследяване.

През същия ден в ЦСМП-София град на смяната са били 22 екипа, от които 16 екипа с лекари и 6 средни екипа, посочват още от МЗ. Тези дежурни медици е трябвало да отреагират на приетите в този ден 223 сигнала. Хоспитализирани са 70 пациенти, от които 4 деца. Обслужени са и 31 пациенти с травми, от които 2 деца. Същият ден са прегледани и обслужени общо 13 деца, един пациент с остър миокарден инфаркт, 3 души с нестабилна стенокардия и 3 души с мозъчен инсулт, от които 1 е хеморагичен.

Поради влошените климатични условия от изливащия се през целия ден обилен дъжд, което допълнително затруднява работата на санитарните автомобили в натоварения трафик, са обслужени 13 ПТП с 12 пострадали, един от които е дете. За целия ден екипите на ЦСМП са посетили 21 различни болнични заведения в София. Според шефа на „Бърза помощ“ в София д-р Георги Гелев  в ромските махали майки се малки деца редовно обсаждали лекарите, когато те са повикани за някакъв спешен случай. Когато видят линейката, се юрват няколко майки и не може да преценим на кое дете какво му има, пояснява той.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -