понеделник, 20 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЦигареният дим прави бактериите по-неуязвими

Цигареният дим прави бактериите по-неуязвими

Цигареният дим прави бактериите още по-неуязвими за имунната система. Това установиха американски учени от университета в Сан Диего, Калифорния. Те наблюдавали ефекта от тютюна върху златистия стафилокок, който ставал още по-устойчив на атаките на имунните клетки. По този начин пушенето прави супербактериите още по-агресивни.

Вече знаехме, че цигарите вредят на клетките на белите дробове и на имунната система, но сега се доказа, че те увеличават мощта на бактериите, като ги правят по-агресивни, казва Лора Кроти Александер, автор на проучването. Учените проверил устойчивостта на бактериите към макрофагите – бели кръвни клетки, които участват в битката с инфекциите. Когато бактериите на златистия стафилокок (MRSA) се окажат вътре в макрофагите, те се съпротивляват по-силно на активните форми на кислород, с които макрофагите използват за унищожаване на бактериите.

Нещо дори по-лошо – под въздействието на цигарения дим бактериите като MRSA ставал по-устойчиви и пред антимикробните пептиди, които пробиват стените на бактериите и задвижват възпалителните процеси. Колкото по-висока е концентрацията на дима, толкова по-висока е устойчивостта на бактериите. Мишките, подложени на влияние на цигарения дим, умирали по-често от пневмония, а обработените с цигарен дим бактерии на златистия стафилокок се прикрепвали с по-голяма леснота към клетките и прониквали в тъканите по време на растежа им.

Учените установили, че във връзка с измененията на клетъчните стени, цигареният дим укрепва бактериите по такъв начин, че те се сражават по-добре с антимикробните пептиди и други частици. Ето защо пушачите са по-уязвими за инфекциозни болести, заключават експертите.

Източник: MedicalDaily

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -