петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТръгна електронен регистър на ражданията

Тръгна електронен регистър на ражданията

Тръгна електронният регистър на ражданията, съобщиха от здравното министерство. От 1 януари всички АГ болници и отделения в страната са длъжни да подават информация за всяко ново бебе. Още преди месец всяка регионална здравна инспекция е раздала пароли за достъп до системата, поясниха от МЗ. Всяка клиника определя лекар, който има право да борави с лични данни.

Той получава електронен подпис и така влиза в системата. Тя е под шапката на здравното министерство, а сървърът се намира в Центъра по обществено здраве и анализи. До 24 часа лекарите са длъжни да въведат пълните данни за всяко раждане – как е преминало то, дата и час, информация за бебето, но и за бременността на майката. Ще се описват също евентуално възникнали усложнения, включително и смъртните случаи. Така в здравното министерство и НЗОК ще имат информация в реално време какво се случва с ражданията в цялата страна. Поводът за изграждането на системата, която струва 28 000 лв., стана скандалът с починалото бебе в Горна Оряховица.

Електронната обработка на данните е част от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, поясниха от МЗ. Предвидени са и санции за болниците, ако не подават навреме всички данни. „Шейново“ въведе регистъра в практиката си още преди около два месеца. На практика бебетата, родени на 1 януари, могат да се въвеждат до края на 2-ри заради 24-часовия срок, казаха още от МЗ по повод появила се в някои медии информация за фалстарт на регистъра. През първата работна седмица на 2012 г. информацията ще е достъпна само за министерството и касата, но след 9 януари всеки гражданин ще може да я види онлайн.

Пет бебета са се родили в новогодишната нощ в „Майчин дом“, съобщи д-р Николай Негенцов, който е бил дежурен на празника. Три от децата са се появили към 22,30-23 часа на 31 декември, а другите две – в първите часове на новата година. Четири са момиченцата, само последното бебе е момченце, допълни д-р Негенцов. Трите майки родили по естествен път, а две с цезарово сечение. До края на 1 януари е родено само още едно момиченце по естествен път.

Три са бебетата в празничната нощ в „Шейново“, съобщиха от АГ болницата. Момченце проплакало в 19,45 часа, а две момиченца – час-два след полунощ.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -