четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСвикват спешно надзора на касата за кризата с болниците

Свикват спешно надзора на касата за кризата с болниците

Надзорният съвет на касата се събира извънредно в четвъртък, за да преразгледа бюджетите на лечебните заведения в София, съобщи министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова. Днес заедно с директора на касата д-р Пламен Цеков тя се срещна с ръководството на „Пирогов“. От болницата обаче не са доволни от обещаното.

Д-р Цеков е гарантирал, че ще плати всичко изработено за януари, но за февруари уговорката  е била уклончива. Няма гаранции, че ще получим парите си в пълен размер за втория месец, каза доц. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“ (на снимката). От болницата продължават да искат оставката на д-р Цеков. Преди дни от спешния институт заявиха, че ако спазват наложените лимити, трябвало да затворят клиниките на 20 февруари и да не работят поне три месеца. На срещата не са коментирани средствата, които министерството плаща за преминалите амбулаторно (през спешните кабинети без да бъдат приемани в стационара) пациенти. За един човек се дават 15-20 лв., а реално обслужването му излизало 70 лв.

Атанасова поясни, че лимити няма да има за държавните болници. Методиката изисквала да се посочат прогнозни обеми, нямало как всички да работят без предварително определена стойност или прогноза за определен вид дейност. Думите й обаче подразниха частните болници, които обявиха за противозаконно оказването на подкрепа само за държавните лечебни заведения.

„Пирогов“ може да получи особен статут, при който основните приходи да идват по линия на МЗ, потвърди и днес доц. Миланов. Това можело да стане като бъдат създадени два субекта на територията на болницата – национален център за спешна медицина, финансиран изцяло от държавата, и многопрофилна болница за активно лечение, която да продължи договорните си отношения с НЗОК. Въпреки твърдата си позиция лекарите в „Пирогов“ няма да участват в протеста в четвъртък, тъй като имали задължения към пациентите си.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -