Реклама
Начало Любопитно Светлината от джиесеми и лаптопи причинява безсъние

Светлината от джиесеми и лаптопи причинява безсъние

0
Реклама

Електрическото осветление като това, което осветява екраните на лаптопите, смартфоните и таблетите, често причинява смущения в съня на хората, които интензивно ги използват, предупреждават водещи британски експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“. Изкуствената светлина прекъсва естествения биоритъм на организма, засяга химикали в мозъка и подтиква хората да използват стимуланти като кофеин, за да останат будни по-дълго време, заявява проф. Чарлс Чизлер от Харвард, специалист по медицина на съня.

В публикация за сп. „Нейчър“ той призовава да се проведат повече проучвания, за да се разработят поведенчески и технически методики срещу болестотворните ефекти на изкуствената светлина в съвременния начин на живот.

Намалените часове за нощен отдих засягат пряко здравето

Те създават по-големи рискове от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, депресия и дори инсулт при възрастните, а при децата причиняват проблеми с концентрацията. Докато всяка електрическа светлина засяга циркадните ритми (природния часовник в тялото) и съня, излагането на LED светлини подобни на тези в джиесемите и компютрите късно вечер обикновено имат по-разрушително влияние от това на стандартните електрически крушки, казва професорът. „Има много причини, поради които хората в наши дни не получават достатъчно сън – започват рано работа или училище, пътуват на далечни разстояния за целта, консумират богати на кофеин храни и напитки“, пише проф. Чизлер. Според него изкуствената светлина пречи на съня много по-активно от лекарствата например.

Реклама

Само за 50 г. – между 1950 и 2000 г. средният британец е увеличил четирикратно използването й във всекидневието, като паралелно с това отделя за сън все по-малко време. Изкуствената светлина потиска невроните, които подпомагат настройването за сън на мозъка и нощния прилив на хормона мелатонин, който улеснява съня. В същото време тя активира невроните, които сигнализират да останем будни и нащрек.

Технологиите лъжат мозъка че е ден, когато е нощ

Модерните технологии са причина хората да гледат телевизия до среднощ и да проверяват имейлите си или да работят късно вечер, което кара мозъка да мисли, че все още е средата на слънчев ден. Съвременно проучване разкрива, че 30% от всички работещи възрастни в САЩ спят средно по-малко от 6 часа на нощ, докато преди 50 г. подобно оплакване са имали само 3%. А по света децата спят средно с 1,2 часа по-малко, отколкото преди столетие

Технологиите трайно откъснаха организма от неговия естествен 24-часов ритъм, като са една от основните причини хората да си лягат все по-късно. А сутринта пием кафе, за да се разсъним и да прогоним съня, който ни се иска да продължим, обобщава професорът.

Свързани теми: Химикал в кредитните карти е риск за здравето

Психиатри обявиха емоциите за болест

Без костилкови плодове при хиперактивни деца

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version