Реклама
Начало Любопитно Психиатри обявиха емоциите за болест

Психиатри обявиха емоциите за болест

0
Реклама

Нов каталог със заболявания и отклонения на Американската психиатрична асоциация хвърли в ужас специалистите в Европа. Причината е, че в него са описани като „болести“ състояния, за които днес не се поставя диагноза. Избликът на силни емоции при децата например е включен от  в списъка, пише немското сп. „Фокус“. Нови дефиниции и разширени критерии има за зависимостите, аутизма, биполярното и маниакално-депресивното разстройство, както и за постравматичните състояния. Ако се прилагат новите правила, скоро почти няма да останат психично здрави хора, коментират немски лекари.

По американския наръчник, известен като DSM, са работили стотици психиатри в продължение на 10 г. Предстои много скоро той да бъде публикуван и тогава ще се ползва като упътване за терапевтичните насоки от останалите психиатри по света. Описанията на някои смущения и отклонения са с толкова размити граници, че едва ли ще остане човек без психиатрична диагноза, коментират немски лекари. Децата с тежък темперамент не са болни, категорични са те. По думите им ще има бум на този тип заболявания, ако се спазват новите насоки.

Сред критиците на наръчника е американският психиатър Алън Флансез. Според него през последните 20 г. в САЩ станало мода да се поставят прибързано диагнози за психични отклонения.  В страната много често за деца и младежи се обявявало, че страдат от биполярно разстройство или хиперактивност и невъзможност за концентрация. Тъпчели ги с лекарства като литиум и валпорат досущ като възрастни. Немските лекари заявяват, че за тях не е обичайно да се дават толкова много медикаменти на непълнолетни. Те признават, че познават доста деца, които често реагират с афект или биещо на очи поведение, но не биха поставили диагноза биполярно разстройство.

Реклама

В клиниката си имам 7-годишно момиче, което редовно побеснява и дава изблик на емоциите си, когато й наложат някаква промяна, казва д-р Михаел Шулте-Маркворт от Хамбург. Човек би помислил, че самото семейство е проблемно, но не – родителите са много грижовни, допълва той. Вместо да изписва лекарства, той предпочита да обучи родителите как да се справят в критични ситуации.

Свързани теми: Психотерапия спасява от нощните кошмари

Невротиците са най-здравите хора на света

Откриват шизофрения по погледа с 98% точност

Творците имали по-често психични отклонения

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version