сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтудентка роди вкъщи, бебето било мъртво от часове

Студентка роди вкъщи, бебето било мъртво от часове

24-годишна студентка от Бургас роди мъртво бебе вкъщи, съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция. Сияна Ралева е жива и здрава, но е в изпаднала в тежък емоционален шок и се намира под постоянно лекарско наблюдение. Тя учи пиано в музикалната академия. Това е първо раждане за младата жена. Засега е установено, че то започнало около 2 часа през нощта.

Часове по-късно, в 7,59 часа тя и съпругът й се обадили на тел. 112. Сияна била приета в болница, но там лекарите само установили, че бебето е мъртво. Било момиченце и починало 3 часа преди раждането. Засега жената не дава обяснения, защо не е потърсила лекарска помощ. Точната причина за смъртта на бебето ще се разбере утре, насрочена е аутопсия. В България раждането у дома е забранено и инкриминализирано в Наказателния кодекс.

Младата жена имала нормална бременност и редовно посещавала женските консултации. Имало известно объркване около датата на термина й – първо бил определен за 17 октомври, но после лекарите я предупредили че  може да роди по-късно, тъй като имала нередовен менструален цикъли. Определена била нова дата – 17 ноември. Според източници от АГ отделението на бургаската болница Сияна споделяла вкъщи, че ще чака да получи редовни контракции и тогава ще постъпи в болница. По време на раждането тя е била сама със съпруга си вкъщи. Нейните родители разбрали за случилото се едва сутринта, когато вече било късно.

По непотвърдени слухове студентката може да е изповядвала религия, която не допуска лекарска намеса при раждане. По време на бременността младото семейство на няколко се отказвали с декларации от имунизации и държали бебето да се храни само с кърма, без да му се вливат други течности. Шефът на здравната инспекция в Бургас Георги Паздеров заяви, че майките, които остават да раждат вкъщи, рискуват два живота – своя и на бебето. Сравни подобно решение с игра на рулетка и допълни, че е нелепо да загубиш дете по такъв начин в 21 век.

Здравният министър Десислава Атанасова също коментира, че у нас има закони и е редно раждането да става само в болница. Свободният избор на жените в тази ситуация следвало да се свежда само до лекаря и болницата, където да се роди. Атанасова се застъпи за повече профилактика и прегледи при специалист, за да се оцени дали една бременност не е рискова иили дали плодът няма някакви аномалии. Ако се узакони раждането у дома, това ще струва твърде скъпо заради осигуряването на цял медицински екип. Сега държавата плаща за всяко раждане, независимо дали майката е здравноосигурена или не.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -