петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха две момиченца с импланти "растящи ребра"

Спасиха две момиченца с импланти „растящи ребра“

Две момиченца на 3 години ще посрещнат Бъдни вечер и Коледа със семействата си благодарение на уникални операции, направени от съвместен екип в „Пирогов“. В него участваха началникът на Детската хирургия проф. Росен Дребов и шефът на детската ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров. Двете деца имат вродена деформация на гръдния кош и гръбначния стълб. Състоянието при всяко момиче обаче е специфично. Общото е, че и двете операции са по системата VEPTR , известна като „растящи ребра“.
По време на интервенциите бяха лекарите коригираха деформитетите с фиксация „ребро към таз“ и „ребро към прешлен“. По този начин се приложиха за първи път и трите варианта на системата „растящи ребра“. До момента у нас се прилагаше само един вариант на системата- на закрепване „ребро към ребро“ – случаят на малката Сияна , която беше оперирана през лятото на 2014 година от същия екип.

Поставен е специален имплант, който се прикрепя за ребрата, таза или прешлените на пациентите, каза началникът на Клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров. Това създава опора на гръбнака и гръдния кош, предотвратява изкривяването им и притискането на органите, които се намират в гръдната кухина. Имплантът расте заедно с детето. Едното дете е било със изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза) на 90 градуса.

Състоянието на едното дете е било животозастрашаващо, каза от своя страна и началникът на Клиниката по детска хирургия на „Пирогов“ проф. Росен Дребов. По време на сложната операция гръбначният стълб е изправен с 50 градуса. Другото дете било със „Синдром на Поланд“. Това е рядко срещано заболяване, заради което детето е с 4 липсващи ребра в лявата половина на гръдния кош. На момиченцето вече е направена една операция по системата на растящите ребра преди няколко месеца.

Двете деца вече са изведени от реанимацията. Имплантите струват около 80 хил. лв., но стойността им е заплатена от Фонда за лечение на деца. Това обаче е станало с доста голямо закъснение – около 6 месеца. По тази причина се е стигнало до влошаване на сколиозата при първото момиче. Предстоят операция на още две деца със същите импланти. Лекарите се надяват, че при тях няма да се стигне до такова забавяне.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -