Реклама
Начало Любопитно Синдромът на Аспергер е мека форма на аутизъм

Синдромът на Аспергер е мека форма на аутизъм

1
депресия аспергер аутизъм
Реклама

Повечето от нас познават такива особняци – понякога те са много надарени и талантливи, но не допускат хората до себе си. Не са нелюбезни, но не са и сърдечни. Тогава околните се питат да ли е просто особеност на характера или става дума за Синдрома на Аспергер – меката форма на аутизъм. Хората в това състояние често имат висок интелект, но се затрудняват да поддържат социални контакти. Без да го искат, остават самотни.

Ето най-важните симптоми на Синдрома на Аспергер при възрастните:

 • Комуникацията е трудна, тъй като засегнатите приемат всичко буквално. Не разбират ирония, метафори или вицове.
 • Могат да насочват вниманието си само върху едно нещо в даден момент, интересите им са доста ограничени. От това често произтича надареност, но само в една тясна област (Синдром на Савант), например математика.
 • Хората със Синдрома на Аспергер не умеят да се поставят на мястото на другите. Поради това реакциите на околните често остават неразбираеми за тях.
 • Мимиките и жестовете им изглеждат странно сковани.
 • Завързват изключително трудно приятелства и партньорства.
 • Невъзможно им е да водят т.нар. small talk, т.е. разговори за дребни всекидневни неща.
 • Всекидневието им се определя от ритуали и принудително изпълнявани еднообразни действия.
 • Характерни за тях за стереотипните движения.
 • Работят лесно самостоятелно, но в екип се затрудняват.
 • Свръхчувствителни са към докосвания и шумове.

Синдромът на Аспергер и аутизмът

Синдромът на Аспергер спада към разстройствата от аутистичния спектър, които обхващат определени смущения в личностното развитие. За разлика от аутистите, възрастните със синдрома са нормално надарени с умения и дори притежават висока интелигентност. При тях не са така изразени симптомите, които пречат на контактите и комуникацията, какъвто е случаят при аутизма. Затова Синдромът на Аспергер се описва като меката форма на аутизма. Вижте тук кои са ранните симптоми на аутизма.

Смята се, че са засегнати около 0,5 до 2 процента от хората. Мъжете са 4 пъти повече от жените. Точни числа не са известни. Науката все още не е установила кои са точните причини. По всяка вероятност генетичного предразположение играе важна роля за възникването на състоянието.

Реклама

Източник: Bild der Frau

Реклама

1 коментар

 1. В свете динамики синдрома Аспергера необходимо отметить, что по мере возрастного развития ребенка обнаруживаются разные тенденции. Одни черты личностного искажения могут частично нивелироваться, Другие углубляться, но аутистические формы контактов в целом менее всего подвержены нивелировке.

Коментарите са затворени

Exit mobile version