събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъставка на кърито пази от диабет тип 2

Съставка на кърито пази от диабет тип 2

Съставка на кърито може да се окаже ценен помощник за предпазване на високорискови пациенти да развият диабет тип 2. Проучване, осъществено в тайландски университет, показало, че веществото куркумин предотвратило възможността доброволци в преддиабетно състояние да се разболеят.

За тази съставка отдавна се трупат факти, че с бори успешно с възпаленията и оксидадивния стрес в клетките на тялото. И за двата процеса се смята, че стоят в основата на много заболявания, включително и диабет тип 2.

В проучването доброволците в преддиабетно състояние били разделени на две групи. Едната получавала всеки ден таблетка куркумин, а втората – пласебо (безвредно хапче без активна съставка). След 9 месеца 19 от 116 души, които били на пласебо, развили диабет. От другата група 119 участници нито един не се разболял.

Според учените куркуминът подобрява работата на бета-клетките – клетки в панкреаса, които отделят регулиращия кръвната захар хормон инсулин. Противовъзпалителните свойства на съставката ги пазел от увреждане. Проучването е публикувано в научното списание Diabetes Care.

Свързани теми: Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Стафидите са перфектният десерт за диабетици

Доц. Даскалова от ВМА: Стволови клетки дават надежда на диабетиците

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -