четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроверяват хомеопатично лекарство в САЩ след смъртта на 10 бебета

Проверяват хомеопатично лекарство в САЩ след смъртта на 10 бебета

Властите в САЩ разследват в момента смъртта на 10 бебета, за които се смята, че са починали след прием на хомеопатичния препарат Hyland’s Teething Tablets. Става дума за лекарство, произведено в Америка, който се дава за облекчаване на растежа на зъбите, на базата на беладона.

По принцип хомеопатичните препарати са препоръчвани като безвредни, тъй като активното вещество се разрежда многократно до крайния препарат. След проверка на конкретното лекарство обаче се оказало, че то съдържа доста по-високи дози беладона от очакваното, което е токсично растение. Вероятно става дума за недостатъчно добър контрол на производствената линия.

Реакцията на малки деца под 2 г. към активните вещества в беладоната са непредсказуеми и създава излишни рискове за бебетата и малките деца, казва Джанет Удкок от Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ. От агенцията допълват, че не разполагат с доказателства за ползата от този препарат.

400 доклади за странични ефекти

Повод за анализа на въздействието на този хомеопатичен препарат става случаят на дете, което през 2016 г. е закарано с епилептични пристъпи в болница след приема на лекарството. В хода на проверката американската агенция открила 400 сигнала за странични ефекти, които са постъпили за Hyland’s Teething Tablets. Сред тях и 10 смъртни случая.

Родителите са сигнализирали за следните симптоми при децата – крампи, треперене, температура, летаргия и недостиг на въздух. Беладоната съдържа веществото атропин, което провокира тези симптоми. То отслабва действието на парасимпатиковия нерв в организма. Като последица може да се появят зрителни смущения, сърцебиене и висока температура. По-високи дози може да доведат до кома и съответно смърт.

Здравните власти в Австрия и Германия вече реагираха на случая и заявиха, че в тези страни въпросният препарат не е внасян. Те подчертават, че контролът върху хомеопатичните препарати там е много висок и е доста по-различен от начина им на произвеждане и допускане до пазара в САЩ. В Америка хомеопатичните препарати се проверяват, само ако има някакъв сигнал за сериозни странични ефекти. Не се изискват доказателства за тяхната ефективност.

Федералният институт по лекарстват и медицинските продукти в Германия съобщава, че в страната са допуснати до пазара 6 хомеопатични лекарства за оплаквания със зъбите. За никое от тях не са подавани сигнали за нежелани лекарства.

В Германия също са много популярни и разпространени препарати на основата на беладона, които се предлагат срещу болките в зъбите. Заради силното разреждане на препаратите при правилен технологичен производствен процес в лекарството не би трябвало да се съдържа активно вещество или поне то е в минимални количества. Критиците се опасяват, че при препарати, които не са разредени достатъчно внимателно, може да се получат странични ефекти и тежки метали като олово може да попаднат в организма.

Списание „Шпигел“ цитира международно проучване от 2016 г., според което страничните ефекти от прилагане на хомеопатичните препарати са аналогични по честота като при традиционната медицина.

За разлика от САЩ в Германия всяко хомеопатично лекарство преди да бъде допуснато до пазара, се тества дали е произведено точно по хомеопатичната рецепта. Проверява се дали е разредено точно както се гарантира, както и дали производителите могат да докажат неговата безвредност. Въпреки това тези лекарства подлежат на много по-лек режим на контрол, отколкото традиционните лекарства. Ефективността им не се проверява и не се доказва научно. Страничните ефекти не се проследяват централизирано както е при другите лекарства.

Поради тези причини някои страни на държавно ниво се произнесоха критично срещу този терапевтичен подход. Правителството в Австралия публикува през 2015 г. изявление, с което отрича хомеопатията.

През ноември 2016 г. американската Комисия за защита на потребителите FTC заяви, че производителите на хомеопатични лекарства занапред трябва да доказват ефективността на препаратите си или да признаят, че такава липсва.

В началото на февруари 2017 г. руското правителство обяви хомеопатията за псевдонаука.

В Германия обаче властите се отнасят благосклонно към хомеопатията. Заместник-здравният министър Анете Видман-Мауц е поела патронажа на Световния конгрес по хомеопатия, който се провежда през 2017 г. в Лайпциг, пише сп. „Шпигел“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -