четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроверка в 4 болници, размотавали пациент, уриниращ кръв

Проверка в 4 болници, размотавали пациент, уриниращ кръв

Столичната РЗИ извършва проверка в 4-те болници, които върнаха пациент, уринирал кръв, каза вчера здравният министър д-р Стефан Константинов. За случая първа съобщи Би Ти Ви. Когато започнало кървенето 62-годишният Иван Тодоров отива първо в „Пирогов“. Там му правят изследване с ехограф, което не е достатъчно за поставяне на окончателна диагноза.

Лекарите обаче казват, че се съмняват за тумор и съветват пациента да се обърне към Онкологията. Оттам обаче също го връщат. В репортажа на Би Ти Ви лекар обясни, че информационната система на болницата не позволява регистриране на пациент след 14 часа. Другата причина била, че по принцип не приемали пациенти с неясна диагноза. Трябвало да е ясно, че болестта е рак, което се доказва с хистологично изследване. В „Пирогов“ са можели да го направят, но не са го сторили по една или друга причина. Тодоров се обръща след това към ВМА и Александровска, но също без успех. Пред камерата съпругата на мъжа обясни, че докато обикалял болниците, дрехите му подгизнали от кръв. Оплака се от бездушието и незаинтересоваността на лекарите да помогнат. Накрая Тодоров все пак се връща в „Пирогов“, където днес трябва да бъде опериран. Междувременно стана ясно, че кървенето му не е било нито първо, нито внезапно.

Бях потресен да чуя, че представител на толкова модерна болница със скъпа апаратура обяснява, че са върнали пациент, защото информационната система не позволява след 14 часа регистрация на пациент, коментира вчера здравният министър д-р Стефан Константинов и добави, че това е тотално нарушаване на законите. „Големи специалисти има в Онкологията. Държавата дава много пари, но човещината не струва нищо. Не можем да си позволим подобни изявления. Какво ще си помислят хората, ако се казва, че болницата работи до 14 часа? Това не е вярно. Българският данъкоплатец е дал доста пари, за да я има тази информационна система. Повече не искам да чувам такова нещо – българска болница да върне пациент, дори да е с неясна диагноза, дори да е потърсил помощ на неточното място. Ако тази болница не може да се справи, има телефон, има спешна помощ, обаждате се на колеги от други болници и пациентът да бъде уреден“, заръча министърът.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -