четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроф. Кожухарова: свинският грип убива и млади на 20 г.

Проф. Кожухарова: свинският грип убива и млади на 20 г.

Щамът H1N1, известен повече като свински грип,  поразява тежко хора в активна възраст, като има и смъртни случаи, каза проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Това се потвърдило и при сезон 2010/11 г., когато повече деца били засегнати. „Свикнали сме тежките форми на грипа да удрят възрастните, а тези, които загиват, да са над 65 г. Рядко се е случвало от него да умират хора по на 20-30 г. както сега“, допълни тя.

Обяснението е, че по-възрастните имат имунна памет, която не пази напълно от заболяването, но позволява то да бъде прекарано по-леко. Щамът H1N1 е роднина на грипни вируси, които са циркулирали в началото на 50-те г. До 57 г. е имало много интензивна епидемия. През миналата зима свинският грип е бил основният, който ни е разболявал, рядко се появявали другите два „Пърт“ (тип А) и „Бризбейн“ (тип В). Трите щама ще върлуват и тази година. Отсега е трудно да се каже кой ще доминира. Не може да се предвиди кога грипната епидемия, която наблюдаваме всяка година, достига своя пик. Ако тя не се е разразила преди Коледа, броят на болните започва да се увеличава през януари, след като децата тръгнат на училище.

Поставянето на ваксина е единствената ефективна профилактика, напомни проф. Кожухарова. Специалистите препоръчват това да стане до към средата на ноември, за да има време организмът да изработи имунитет. Той е най-силен през първите 6 месеца, после броят на антителата намалява наполовина. Миналата година у нас са внесени по 3,4 броя противогрипни ваксини на 100 души, скоето се нареждаме на едно от последните места в ЕС по имунизирани. През 2009 г. те са били 5 на 100 души. Спадът може да е заради кризата или пък заради слухове срещу ваксините, които вървят по интернет, каза проф. Кожухарова. Препаратите са напълно безопасни, те съдържат само инактивирани вируси, които не могат да разболеят човека, поясни и доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница. Дори човек да спортува и да се храни здравословно, може да бъде тежко засегнат от грипа, ако не е ваксиниран, предупреди той.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -