вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПриятелството с лекаря пази от тежки болести

Приятелството с лекаря пази от тежки болести

Според последните изследвания на престижни университети, ако пациентът е в приятелски отношения с лекаря си, той не се разболява толкова често, по-рядко попада в болница, а дори и да влезе, лежи много по-малко време. Това казва при едно от посещенията си в България известният британски специалист порф. Андрю Майлс в областта на личност-центрираната медицина. Той твърди, че медицината за цялата личност вече навлиза в Англия. Тя има ефект дори при тежкоболни и хора със СПИН. Професорът смята, че ако се излекува само тялото без мисълта и духа – не се помага на цялата същност.

„Личност-центрирани грижи при пациенти с онкологични заболявания“ е темата на лекцията, която проф. Андрю Майлс ще изнесе пред студентите на Медицинския университет в Пловдив днес от 16 ч. А утре от 14 ч. е публичната лекция на госта „Разширяване хоризонтите на медицината на 21 век – от болестта към страданието, от анонимността към идентичността, от пациента към личността».

Той е член на Академия по медицина на Ню Йорк, Международен колеж по личност-центрирана медицина и Българска академия на науките и изкуствата. Работил е последователно в университета на Уестминстър, Кралски колеж – Лондон, бил е гост-професор в университета на Сан Франциско – САЩ. От 2008 до 2011 г. е ректор на Бъкингамския университет, Обединеното кралство, а от 2011 г. работи в Imperial College, факултет по медицина.

Гостът ще бъде удостоен с почетното звание Doctor honoris causa на Медицински университет в Пловдив от ректора на висшето учебно заведение, проф. д-р Стефан Костянев. Това ще стане на тържествено заседание на Академичния съвет на Медицинския университет – Пловдив утре. 

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -