понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПричината за пърхота е... в стомаха

Причината за пърхота е… в стомаха

Нарушената микрофлора на кожата на главата, която се проявява с пърхот, е само следствие от други заболявания. Честото миене и сушене на косата няма никакво значение. Себорейният дерматит – медицинското име на белите люспици, се появява при проблеми в стомашно-чревния тракт, казват водеще руски дерматолози, цитирани от сайта „Медикфорум“.

Различни хронични заболявания в тази област, рязкото отслабване, непълноценното хранене, липсата на витамини А и В, невротични разстройства и лошата грижа за косата са основните причин за пърхота. Хората, които имат проблем с него, първо трябва да оценят качеството на храненето си, а после да тичат в аптеката за препарати, които да прилагат на косата, казва Тимофей Рубник, дерматолог. От менюто трябва да се изключат печени, мазни, мариновани, солени и сладки продукти, по-често да се ядат плодове. Докато пърхотът не отмине да не се ползва сешоар, съветва още лекарят.

Открие ли се себореен дерматит, най-добре е да се направи пълна диагностика на косата. Освен това трябва да се даде кръв за анализ на хормоните и работата на щитовидната жлеза, а също по възможност и ултразвук на вътрешните органи. Само така може да се определи точната причина за дерматита. „Моя пациентка беше пробвала какво ли не като самолечение в продължение на 2 г. Нищо не помогнало, а от косата й се сипеше бял снежец. Пробата за гъбички по кожата беше отрицателна. Тогава я пратих на гастроентеролог. Изясни се, че тя има ерозия на стомаха“, коментира д-р Рубник.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -