сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПрецакаха със заплатите редови лекари в "Пирогов"

Прецакаха със заплатите редови лекари в „Пирогов“

Лекари в „Пирогов“ бяха неприятно изненадани, след като вчера стана ясно, че ръководството разпределя по-малко пари към клиниките. От тези средства се формират работните заплати. През последния месец била издадена заповед от директора, според която половината заработени пари да се разпределят на клиниката. Оказа се, че това, което е получено вчера, са не 50%, а 40%, поясни д-р Кацаров. Икономическият директор не успял да даде смислено обяснение къде са потъналите проценти, имало много разходи.

Лекарите са потиснати, че обакваните санкции, които „Пирогов“ като болница ще трябва да плати, може да са за сметка на техните заплати. Министър Десислава Атанасова съобщи, че те сумата може да стигне 100 000 лв. Нарушенията общо били за около 700 000 лв. От 7-те актове пет ще бъдат персонално за проф. Раденовски в качеството му на изпълнителен директор.

Само в клиниката по детска травматология в „Пирогов“ са удържани десетки хиляди левове, съобщи д-р Атанас Кацаров. Той първи се осмели да излезе с името си пред медиите и да разкрие мизерните условия, при които работят те още през месец май. Новината за уволнението на директора повишила настроението сред редовите лекари в „Пирогов“. Диша се по-спокойно, няма го напрежението, което се нагнетяваше след моето появяване пред медиите през май, добави д-р Кацаров.

„Още тогава се говореше за злоупотреби, но трябваше да се докажат. Всички надежди бяха в министерството. Независимо от промените в борда на директорите хората в „Пирогов“ бяха страшно обезверени от това, че Раденовски остана директор“, казва той. Двама лекари от клиниката напуснали през последните месеци, но другите стискали зъби и чакали. Очакванията на колектива към новото ръководство са да спрат злоупотребите, а също и онези, които работят на предния фронт в болницата – тежките и спешните случаи, да получаваме толкова, колкото изработват според договореностите.

От месец май, когато тръгна скандалът в „Пирогов“, нищо не се променило в условията на работа в детската травматология. Направен е само бърз ремонт на три кабинета и един коридор. Налепили гипсокартон направо върху плочките, а после по същия начин започнал ремонт на детската реанимация – без да се махат старите плочки и изкъртени мазилки. Според лекари това е в противоречие с хигиенните стандарти.

Детските травматолози обаче продължават да работят със същото старо амортизирано и отчасти приспособено оборудване. След разкритията на д-р Кацаров, че пробиват със шлосерска бормашина ставите, когато се налага поставяне на екстензия, минаха близо пет месеца. Можеше да се обяви поръчка и да се купи съответното оборудване, ако желанието беше налице, заяви д-р Кацаров.

Свързани теми: Шеф на болница купува коли без търг, медиците му пък въртят кафене

Рокади в борда на директорите на „Пирогов“

2 млн. лв. в „Пирогов“ платени за „външни услуги“

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -