събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПарадокс: Астматиците боледуват по-рядко от рак!

Парадокс: Астматиците боледуват по-рядко от рак!

Парадоксално, но факт: боледуващите от астма по-рядко умират от рак! Вероятността да развият злокачественото заболяване е с цели 36% по-малко. Любопитният извод е направен от експерти в Университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, които анализирали данните на 47 880 мъже на възраст 40-75 години.

Те участвали в мащабно изследване, продължило от 1986 до 2012 г. В началото на проучването – през 1986 г. никой от участниците не е страдал от рак. Засега няма категорично обяснение на установената зависимост. Има обаче предположения. Учените взели предвид различни фактори, но резултатите не се променили – отново статистиката показвала, че астматиците по-рядко боледуват от рак.

Експертите предполагат, че механизмът на възпаление, който води до астма, е много различен от механизма, който пък причинява рак. Тоест ако един човек има предразположение към единия тип възпаление, не е уязвим за друтия. Възможно е също така при астматиците да са повишени нивата на имунните клетки, които могат да унищожават раковите клетки.

Впрочем друга научна разработка на Университета на Монреал и Института „Armand Frapa“ показала, че рискът от рак на простатата зависи от броя на сексуалните партньори. Противно на очакванията се оказва, че колкото повече партньорки имат мъжете, толкова по-малък е рискът от такъм тумор. При повече от 20 партньори рискът падал с 28%. Също така те имали с 19% по-нисък риск от развитие на агресивна форма на рак в сравнение с тези, които имали само една партньорка.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -