Реклама
Начало Любопитно Опровергаха теорията, че човек използва повече едното мозъчно полукълбо

Опровергаха теорията, че човек използва повече едното мозъчно полукълбо

0
Реклама

Ученити опровергаха широко разпространеното схващане, че хората използват едната област на мозъка си повече от другата, а също и че това се отразява на личностните им особености. Например, смята се хората, които използват повече лявото полукълбо на мозъка са логични и точни, а тези които използват повече дясното полукълбо са креативни и мисловни.

Реклама

Това стана, слес като в университета на Юта изследвали с помощта на скенер мозъка на над 1000 души на възраст между 7 и 29 години. Те изследвали хиляди мозъчни области за индикации, че хората са склонни да използват повече или лявата или дясната част на мозъка, но не открили такива признаци, става ясно от публикация в специализираното издание PLoS One.

Напълно вярно е, че някои мозъчни функции се проявяват в едната или другата област на мозъка. Езиците са предимно в лявата, вниманието – в дясната. Но хората нямат по-силна лява или дясна мозъчна мрежа. Изглежда, че става въпрос повече за мозъчните връзки, казва ръководителят на научния екип д-р Джеф Андерсън.
Новото откритие може да промени теорията за противопоставянето на лявата и дясната област на мозъка, смятат учените, защото не бяха установени случаи на хора, при които мрежата на цялото дясно или ляво полукълбо е по-свързана. Типът на личността вероятно няма нищо общо с това, че едното полукълбо на мозъка е по-активно, по-силно или по свързано, заявяват учените.

СНИМКА: АРХИВ

 

Реклама

Exit mobile version