сряда, 5 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОперират тумора на 10-годишния Ники в Турция до дни

Оперират тумора на 10-годишния Ники в Турция до дни

10-годишният Николай Марков от Добрич все пак ще бъде опериран в Истанбул на 16 февруари, съобщи майка му Тони Маркова. Детето е с доброкачествен тумор в мозъка, голям 5 см. Операцията струва 28 500 долара, а парите са събрани с благотворителност само за една седмица. Фондът за лечение на деца в чужбина отказа два пъти да отпусне средства, тъй като интервенцията можело да бъде осъществена и у нас.

Момчето обаче вече е оперирано два пъти у нас неуспешно в Окръжна болница „Св. Анна“ в София. „Сега от фонда ми предлагаха нова операция в болница „Св. Иван Рилски“, – поясни майката Тони Маркова. – Неврохирурзите там обаче поясниха, че ще са необходими няколко интервенции с отваряне на черепа, защото туморът бил на труднодостъпно място. Докато в болница „Аджибадем“ в Турция обещават всичко да стане наведнъж.“ Това, а не недоверието в българските лекари подтиква майката да търси помощ в южната ни съседка. Операцията там ще бъде извършена от проф. Мемет Йозек. Тя ще е с отваряне на черепа, тъй като с кибернож безкръвно могат да се третират само съвсем малки образувания – до 3 см.

Всичко започнало през април 2012 г. Един ден Ники се върнал от училище с необичайно главоболие. Започнало и повръщане. Изследване със скенер открило тумора. Установиило се, че той е пилоцитен астpоцитом I степен. Лекарите обаче препоръчали операцията да се извърши по-бързо, тъй като налягането в главичката на детето се повишава опасно. Специалистите в Русе, където се поставя диагнозата, го насочват към Окръжна болница. Първата операция е неуспешна, следва втора. Проф. Венцислав Бусарски, който ги извършва, казва, че са отстранени 30% от тумора. Назначава и лъчетерапия. Ники прави 33 сеанса, но изследването със скенер след това е шок за семейството – туморът бил със същите размери, дори малко по-голям. Коментарите на лекари от болница „Св. Анна“ били, че не е възможно за толкова кратко време туморът да е възобновил размерите си.

След като се разшумя около случая, здравният министър Десислава Атанасова назначи проверка на агенция „Медицински одит“ в УМБАЛ „Света Анна“ във връзка с лечението на Ники. Целта е да се изяснят всички обстоятелства по проведеното в болницата лечение. Резултатите ще бъдат оповестени след приключването й.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -