понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНова апаратура във ВМА изследва за 25 вируса едновременно

Нова апаратура във ВМА изследва за 25 вируса едновременно

Организмът успява да се очисти от някои вируси сам, но други като херпесните остават за цял живот и се активират при понижен имунитет. Това обясни проф. Златко Кълвачев, шеф на Центъра за диагностика и анализ на вируси и вирози към ВМА. Днес там се открива нова, напълно автоматизирана система за лабораторни изследвания на кръв, каквато се въвежда за първи първи път у нас. Техническите параметри позволяват кръвната проба да се изследва едновременно за 25 вируса. Апаратурата е и с висок капацитет на работа, като едновременно могат да се обработват до 120 кръвни проби.

Грипните вируси се изчистват напълно от организма, след като човек преболедува. Ако обаче не се вземат адекватни мерки, настъпват усложнения и те могат да са сериозни. Няма безопасни вируси, затова трябва да се реагира навреме, казва проф. Кълвачев (на снимката пред новата апаратура). Новата система ще може да изследва за наличие на грипни, херпесни вируси, хепатит, ХИВ и различни респираторни вируси. В центъра откриват и рикетсии – микроорганизми, които причиняват ку-треска и марсилска треска.

Бързината е от голяма полза за пациентите. Човекът видимо е здрав, но вирусът може да е в инкубационен период. Тогава тестът показва положителен резултат, а лекарят може веднага да реагира и да назначи подходящо лечение.

Основната задача на звеното във ВМА е да изследва военнослужещите, които заминават на мисия или се връщат оттам. Новата система позволява за един работен ден да се изследва цял контингент 300-500 души, казва проф. Кълвачев. Така те ще получат бързо резултатите си и няма да се бавят повече с изследванията. По думите на шефа на центъра досега не са откривани екзотични вируси при български военни, пребивавали зад граница. Те обаче били специално обучени и знаели как да се пазят.

Центърът обслужва клиниките на ВМА, а също и външни хора. За тях услугите са платени, като пълните условия и цени са посочени на сайта на ВМА.

Свързани теми: Изолираха нов смъртоносен вирус, подобен на SARS

Опасните хантавируси засечени и у нас, пренасят ги мишки

Грипът тази година ще е свински, „Виктория“ и „Уисконсин“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -