Реклама
Начало Любопитно Настинката е опасна за шофьорите

Настинката е опасна за шофьорите

0
Реклама

Кихането зад волана е причина за хиляди пътни инциденти всяка седмица, установиха експерти. Според тях обикновената настинка е реална заплаха за безопасността на водачите на моторни превозни средства и добро извинение не се шофира. Всяка седмица във Великобритания регистрират 2500 произшествия, причинени от настинали шофьори.

Реклама

Експерти от компанията Halfords Autocentres установили, че да се шофира с хрема и кашлица е много по-опасно, отколкото се предполагаше. Докато водачът киха и търси кърпичка за носа, нарушава необходимата за управлението концентрация.

В момента на кихане водача може да измине до 20 метра със затворени очи, установиха експертите. 9% от 2,6 милиона британски шофьори признават, че когато са настинали на практика има моменти, когато не гледат пътя. Затова специалистите съветват водачите да не сядат зад волана, дори когато имат обикновена хрема без температура.

„Настинките могат да се проявяват доста осезаемо и шофьорите често да си затварят очите заради състоянието си, казва Стив Раундс, служител в британската пътна полиция. Карането на кола в това състояние по думите му е безотговорно. Това често водело до инцидент с нараняване или дори фатален край. Освен това хората трябва да знаят за страничните ефекти на лекарствата, които се приемат при настинка – някои от тях могат да причинят сънливост и намалена концентрация. Според статистиката над половината от инцидентите с настинали водачи се случват в момент, когато те губят концентрация само 2-3 секунди. Дори и за това кратко време, може да се създаде опасна ситуация на пътя. Настинка с непрекъснато кихане предизвиква такива моменти доста често.

Източник: Indian Express

Реклама

Exit mobile version