Реклама
Начало Новини Втори робот „Да Винчи“ за България заработи в София

Втори робот „Да Винчи“ за България заработи в София

0
Реклама

Втори робот „Да Винчи“ за България бе открит официално вчера в болница „Доверие“ в София. Веднага с него бяха направени две операции – първата бе за отстраняване на жлъчен мехура, а втората – гинекологична. Първият робот у нас е в Плевен, а  с него оперира проф. Григор Горчев. Вторият апарат, който бе открит в столицата е от по-ново поколение. Показва мястото, където се работи, с увеличение 10 пъти и като 3D изображение.

Разполага с три „ръце“, насочвани от хирурга. Те проникват в тялото през миниатюрни отвори. Позволява извършването на съвсем фини разрези. Шестима лекари и три операционни сестри в „Доверие“ ще бъдат обучени да работят с робота. България е изостанала в областта на роботизираната хирургия, заяви проф. Григор Горчев, първият, който оперира по щадящия способ  у нас. Той пристигна в София, за да окаже подкрепа на колегите си в „Доверие“. В Гърция роботите, с които се правят стомашни, урологични и гинекологични операции, вече са осем, а в Румъния – 7.

Реклама

До 1 г. ще има и трети апарат „Да Винчи“ за България, допълни проф. Горчев, но и това било малко. Инвестицията е скъпа – апаратът в София струва 3,5 млн. лв. Директорът на болница „Доверие“ д-р Петър Керемидчиев обаче подчерта, че бъдещето е на новите технологии. При оптимално натоварване обаче работата с него излизала по-евтина от обикновените операции.

Предимствата за пациента от такава интервенция са много, изтъкна специалистът. Тя протича с минимална кръвозагуба и позволява да се прилага и при пациенти, които никой друг не иска да оперира – например много пълни хора, посочи проф. Горчев. Той е оперирал вече над 500 пациенти по този начин. Сигурността за болните е много по-голяма, отколкото при обикновена и дори лапароскопска операция, а възстановяването – бързо. На следващия ден пациентът си е вкъщи.

За роботизираната хирургия у нас обаче няма клинична пътека. Държавата плаща само за операциите на 100 жени с онкогинекологични заболявания, които се извършват от проф. Горчев в Плевен. Засега в „Доверие“ ще работят с робота по клиничната пътека за лапароскопска хиругия, но с известно доплащане от страна на пациентите.

Реклама

Exit mobile version