четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМускулите пазят мъжете от ранна смърт

Мускулите пазят мъжете от ранна смърт

Мускулната маса, която човек има в юношеските си години, може да се тълкува като показател за продължителността на живота, пише Би Би Си. Шведски учени проследили над 1 млн. тийнейджъри в продължение на 24 г. и установили, че тези с по-слаба мускулна маса отпуснати крака и ръце, са изправени пред увеличен риск от ранна смърт.

Екипът учени смята, че мускулната сила пряко се отразява на физическия тонус на организма като цяло е това е възможно обяснение за връзката. Тази зависимост важи поне за мъжете.

Според експертите състоянието на мускулите е толкова показателно за риска от ранна смърт, колкото са хронични заболявания като затлъстяване и хипертония. В новото проучване рискът и за слабите, и за дебелите мъже бил еднакъв, ако те имат по-скоро отпуснати, отколкото нормални мускули. Добре тренираните мъже имали по-голям шанс за оцеляване дългосрочно, дори ако са с наднормено тегло.

В периода на наблюдение от 24 г. 2,3% от мъжете починали. Водещите причини за смъртта били нараняване при инцидент, последвано от самоубийства, сърдечно заболяване или инсулт. Една трета от наблюдаваните загинали по други причини.

Тийнейджърите, които в началото показали, че имат стабилна мускулна маса, имали с 25-30% по-нисък риск от ранна смърт от каквато и да е причина, включително и сърдечно-съдови заболявания. Вероятността от самоубийство при тях била с 20-30% по-ниска, а психиатричните диагнози (депресия или шизофрения) – с 65% по-малка вероятност. За сравнение – 16-19-годишните, които имали най-малко мускули, били изправени пред най-голям риск от смърт преди да навършат 55 г.

Свързани теми: 9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

Протеините са най-важни за детския имунитет

Слабите диабетици са по-застрашени от ранна смърт в сравнение с пълните

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -