Реклама
Начало Любопитно Мозъкът вижда неща, които очите пропускат

Мозъкът вижда неща, които очите пропускат

0
мозък шизофрения
Реклама

Човешкият мозък „вижда неща“, които нашите очи пропускат, противно на досегашните ни схващания за това как той обработва визуалната информация, пише агенция ЮПИ. Човешкият мозък е така устроен, че обработва зрителните възприятия до нивото да разберем техния смисъл. В същото време човек често не осъзнава, че сивото вещество обработва много повече данни, установи екипът на д-р Джей Сангуинети от университета в Аризона.

Реклама

В рамките на няколко експеримента учените показали на група доброволци черни силуети, някои от които имали разпознаваеми реални форми, скрити в белите полета извън тях. Мозъчните вълни на участниците в експеримента били наблюдавани чрез енцефалограми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сънят служи на мозъка, за да се чисти от токсините
10 златни правила срещу стареенето на мозъка
Мозъкът буквално ръждясва с възрастта
Мозъчните клетки могат да надживеят тялото

„Доброволците не виждаха формите извън силуетите, но независимо от това техните мозъци обработваха тази информация и това личеше от енцефалограмите им, свидетелстващи за тяхното разпознаване“, заяви Сангуинети. Но самият мозък ги отхвърлял като интерпретация. А веднъж
изхвърлени от съзнателното осмисляне, ние нямаме информация за тези обекти. Изследванията на екипа повдигат въпроса защо мозъкът обработва информация за някаква форма, след като в края на краищата ние не я възприемаме.

Учените обясняват този феномен с естествената „пестеливост“ на нашето сиво вещество. Обработката на цялата информация изисква умствена енергия, а мозъкът се съсредоточава само върху това, коя е най-добрата за нас интерпретация. И ни я поднася като възприятие.

Реклама

Exit mobile version