Реклама
Начало Любопитно Момиче оздравяло от рак, лекувала се с хума

Момиче оздравяло от рак, лекувала се с хума

0
д-р Марчела Колева
Реклама

Няма проблем една жена да стане майка, след като е била лекувана с химиотерапия от рак на гърдата, казва д-р Марчела Колева, специалист по медицинска онкология в болница „Софиямед“. По принцип има риск за бебето, ако майката е с онкологичното заболяване. Той идва по две линии – генетичната обремененост и токсичното влияние на лекарствата.

Има едно генерално правило – след химиотерапия се чака поне 18 месеца преди жената да започне опити за зачеване. Първо се прави генетична експертиза, за да се избегне увреждане на плода. Вземат се яйцеклетки, проследява се тяхната генетика и тогава се дава разрешение пациентката да забременее, макар по принцип да няма противопоказания. Имам доста пациентки, които раждат живи и здрави деца 5-6 г. след излекуване на рака на гърдата, посочи д-р Колева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
10 мита за рака на гърдата
Туморът често се състои от няколко вида рак
Ракът в лявата гърда се свързва с конфликти в семейството
Вещество в гъбите пречи на рака да се развива

От гледна точка на химиотерапевтите усилията са насочени на първо място към излекуване на жената – грижата е насочена към майката. Ако ракът не е чувствителен към хормони, няма никакъв риск, смята лекарката. Това е изключително прецизна преценка, която се взема съвместно от различни специалисти.

Реклама

По принцип онкокомитетът се събира, когато е готова патохистологията – това става между 5 и 10-ия ден. В срок от две седици след поставяне на диагнозата се взема решение дали да се приложи консервативно или оперативно лечение. Оперативното лечение е в зависимост от състоянието на пациентката и може да започне още на следващия ден.

Лекарствената терапия стартира между третата и осмата седмица – спешна химиотерапия няма, подчертава д-р Колева. Необходимо е тъканите, засегнати при операцията трябва да заздравеят, да започнат да се хранят. Само при туморите на глава и шия, където кръвоснабдяването е по-интензивно, след биопсия може да се започне на втората седмица, а след операция – на 4-тата седмица.

Алтернативни методи – може ли при рак?

„Алтернативната медицина не бива да се отрича. Лично аз бях изумена от 18-годишно момиче с рак на яйчниците от района на Рудозем. На снимките трябваше да се гледа не къде има, а къде няма тумор. Цялото тяло беше обхванато. Започнаха да я лекуват по един метод с хума. Приемаше я през устата, слагаха и лапи на корема. След 18 месеца при това момиче нямаше помен от рак. Дали е само хумата, не мога да кажа“, разказва случай от практиката си д-р Колева.

Алтернативната медицина има своето място, но не бива да бъде водеща, посочва тя. Например при вливане на лекарства при саркомен процес се прилага затопляне на крайника – проста мярка, която помага много медикаментът да достигне и малките кръвоносни съдове. Друг допълващ метод е поставянето на пациента в барокамера, където клетките се насищат с кислород (във ВМА имат такава).

В Турция лъжат хората, че у нас дават фалшиви лекарства

Потокът български онкоболни към Турция не секва, това става по различни причини, признава д-р Колева. Преди години хората ходели за ПЕТ скенер, какъвто тогава нямало у нас. Сега докторите в южната ни съседка ги привличали с рекламен трик.

Казвали, че българските химиотерапевти лекуват с фалшиви и евтини препарати. Твърдели, че им дават оригинални. Става дума за оригинални турски препарати, уточни д-р Колева. Българските химиотерапевти не лекуват с фалшиви лекарства, допълни тя. Според нея хората вече не се предоверявали на турската медицина, още повече че вече можели да потърсят второ мнение в Германия, Италия и Испания.

От опита на българския химиотерапевт зависи какво лечение ще препоръча, дали ще има куража да предприеме по-рискована терапия в случаи, когато не може да се направи много, обобщи тя.

Реклама

Exit mobile version