четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМлякото от кутия може да е опасно за бременните

Млякото от кутия може да е опасно за бременните

Случай на човек, заразен с антракс, потвърдиха в Националната референтна лаборатория „Особено опасни бактериални инфекции“ (НРЛ ООБИ) на Националния център по заразни и паразитни болести.  Щамът B. anthracis е изолиран в микробиологична лаборатория на МБАЛ Шумен от кожна лезия на 40 г. Мъжът е бил контактен с болно животно преди една седмица.

За хората е най-опасно, ако консумират недоварено месо от болно животно, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Центъра по заразни и паразитни болести в София. Потвърденият сега случай е от леките.

Две природни явления могат да доведат до антракс при животните, а оттам и при хората, поясни той. След обилни дъждове на повърхността на почвата излизат спорите на антракса. Другият вариант е когато времето стане много сухо. Тогава животните скубят тревата с пръстта и така поглъщат и болестотворните спори. Те се разболяват от чревна форма – отделят изпражнения с кръв и умират. Някои хора не искат да изхвърлят месото, но рискуват здравето си. Няколко са формите на антракса при човека. Най-безопасна е кожната форма – спорите проникват през раничка. Самата кожа има свойствата да убива антракса, обикновено от това не се умира. По-страшно е, когато се засегне подкожието, тогава се стига до жестока инфекция, сепсис и смърт. 

ПОВЕЧЕТО ХОРА ИМАТ СТАФИЛОКОКИ

Поне половината хора имат стафилококи, но не боледуват, каза още проф. Кантарджиев. Тези бактерии обаче могат да предизвикат сериозен проблем –  токсикоинфекция. Това е отравяне и се получава, когато стафилококът е престоял часове в храната на висока стайна температура. Отделя токсини, които сериозно разболяват човека.

Разстройство като в няколкото инцидента с деца по хотели се получава, когато бактериите попаднат в храната. Това става най-често поради раничка по ръцете на работещите, а готовото ястие след това не се държи в хладилник. Важно е храната да не стои на стайна температура, когато е горещо, предупреждава микробиологът. Стафилококите се размножават, отделят токсини. Можем да се заразим дори ако ядем пържени кюфтета от кайма, престояла на топло. Причината е, че в центъра им топлината не е била достатъчна, за да унищожи бактериите.

Често хората правят майонеза или крем карамел, а после ги оставят на стайна температура. Това е грешка, защото там стафилококите също се размножават и правят токсини. Друго грубо нарушение било да се ползва една и съща дъска за рязане за месо и за зеленчуци, без да се измива добре.Много голяма част от месото, което купуваме и готвим, също съдържа стафилококи. При правилно съхранение и обработка те не създават проблеми. През лятото никаква храна не бива да се държи извън хладилника.

Летните разстройства понякога се дължат на друг причинител – бацилус цереус. Той попада след замърсяване с пръст в храната и също може опасно да се размножи на стайна температура.

НЕСВАРЕНОТО МЛЯКО Е ОПАСНО ЗА НЕРОДЕНИТЕ БЕБЕТА

Бременни в никакъв случай не бива да консумират несварено прясно мляко, каза още проф. Кантарджиев. Това често не се правело поради разпространено схващане, че невареното мляко е по-полезно. „Преди време в кутии с пастьоризиран продукт бе допусната листерия. Листерията е опасна се размножава и при ниски температури като в хладилника. Ако се заразят здрави възрастни хора, вдигат температура и се чувстват зле. При бъдещите майки обаче бактерията може да стане причина да родят дете с умствено увреждане“, обобщи професорът.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -