сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКитайска билка - ново оръжие срещу рака

Китайска билка – ново оръжие срещу рака

Ракът на панкреаса се отличава с това, че клетките му се размножават особено агресивно. Така тези тумори намаляват шансовете за оцеляване. Протеинът GRP78, който се намира в по-висока концентрация, отколкото в нормалната тъкан, не дава на туморните клетки да умират. Това помага на рака да оцелее.

Учени от Университета в Минесота откриха, че екстракт от китайското растение Tripterygium wilfordii (на снимката) потиска GRP78, което убива туморните клетки. На науката е известно, че ако нормалният процес на сгъване на протеините в ендоплазмения ретикулум на клетките се затормози, те започват да се натрупват, а клетката изпитва стрес.

Продължителният стрес активира отговор, който първоначално подобрява сгъването. Но ако проблемът не бъде решен трайно, клетката умира. GRP78 помага на клетките да живеят достатъчно дълго, за да възстанови способността си да коригира сгъването. Голям брой GRP78 се съдържа в панкреаса. Това обаче изиграва лоша шега при поява на тумор точно в задстомашната жлеза, защото той помага на раковите клетки да оцелеят.

Екстракт от китайската билка не позволява на рака на панкреаса да расте и да се разпространява. Тя вече е тествана на проби от човешки тъкани. Екстрактът ускорява смъртта на мутиралите клетки чрез иницииране на хроничен стрес в тях.

Източник: WebMD

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -